Еврокомисията поиска обяснение защо е приет законът против ЛГБТ пропагандата в училищата у нас

0
110
Снимка: Pixabay

Еврокомисарят за равенството Хелена Дали е изпратила писмо до министъра на образованието Галин Цоков по този повод на 13 август

Европейската комисия поиска разяснения от България относно приемането на поправките в закона за образованието, чрез които се забранява „ЛГБТ пропагандата в училище“.

Еврокомисарят за равенството Хелена Дали е изпратила писмо до министъра на образованието Галин Цоков на 13 август. Министърът има две седмици да даде обяснение за необходимостта от законовите промени, съобщи „Дневник“.

Народното събрание прие в началото август промени, с които се забранява обсъждането на сексуалната ориентация и половата идентичност в училищата.

Говорителят на комисията съобщи, че тя изчаква обясненията от София, за да почне оценка дали законовите промени не нарушават европейското право.

„Равенството и уважението към достойнството и основните права са основополагащи ценности на ЕС и са записани в договорите. Европейската комисия е готова да се бори с дискриминацията и предизвикателствата, пред които е изправена ЛГБТ общността, включително в образованието“, заяви говорителят на Европейската комисия.