Freedom House: България е сред свободните страни в света

0
36

Страната ни получава 80 от 100 възможни точки в престижната класация

Американската организация „Freedom House“, посветена на подкрепата и защитата на демокрацията по целия свят, публикува годишния си доклад за състоянието на демокрацията и гражданските свободи в страните по света за 2019 година.

В него България получава 80 точки от 100 възможни и е класифицирана със статус „Свободна“ (от възможни – „Свободна“, Частично свободна“ и „Несвободна“). Страната ни запазва същите точки (80) от доклада за 2018 година.

По отношение на политически права страната ни получава 34 точки, като най-високият резултат от 40 точки е за страни като Австралия, Канада, Дания, Финландия, Япония, а най-нисък – за страни като Йемен с 1 точка, Венецуела – 2, а има и страни като Туркменистан, Таджикистан и Северна Корея, които са с 0 точки. За 2018 година България е била с 33 точки по отношение на този критерий.

В графата за гражданските свободи България получава 46 от максимални 60 точки. Там на върха са Финландия, Люксембург, Норвегия и Швеция. Най-ниско по отношение на свобода за гражданите си са страни като Сирия, Сомалия, Саудитска Арабия и Северна Корея. В доклада от 2018 година страната ни е с 47 точки по отношение на гражданските свободи.