Хазарта за съветник на Минеков: Единственият успех на Светослав Трайков е, че когато са го хванали да шофира мъртво пиян, е успял да се спаси от затвора и да договори пробация

0
299
Светослав Трайков в прегръдка с Мая Манолова

Защо Светослав Трайков още е в борда на НДК, попита министъра на културата депутатът от ПП

Защо Светослав Трайков все още присъства като член на Съвета на директорите на НДК според Търговския регистър и защо продължава да изпълнява ролята си там – тези въпроси зададе Христо Петров (Ицо Хазарта) на служебния министър на културата Велислав Минеков.

Трайков изкара на поста по-малко от месец, преди да подаде оставката си. Той вземаше активно участие в протестите през 2020 г. заедно с „Отровното трио“, част от което бе и самият Минеков.

Неговото място в борда на директорите било планирано да се заеме от юрист от Министерството на правосъдието. Смяната обаче не можело да стане автоматично.

Освобождаването на член на Съвета на директорите трябва да стане едновременно с назначаването на нов такъв, тъй като е петчленен и бордът не може да се състои от четен брой членове, обясни Минеков. Иначе работата им щяла да се блокира, защото не можели да вземат решения.

Конкурс би трябвало да има в началото на тази година. Промените в състава пък министърът определи като „стресиращи за работата на НДК“.

Петров обаче предположи, че все пак има някаква възможност да се назначи временно изпълняващ длъжността. „На господинът очевидно мястото не му е мястото там“, коментира той.

Това, което прави впечатление, е, че освен член на съвета на директорите Трайков е началник-отдел „Европейски програми и проекти“ към министерството, експерт, оценител по норвежката програма, вероятно има и граждански договори. Това са доста отговорни длъжности, предполага се, че те би трябвало да бъдат продиктувани от някакви успехи, каза Хазарта.

Единственият успех, за който разбрах, е, че когато са го хванали да шофира мъртво пиян, е успял да се спаси от затвора и да договори пробация, посочи още той и изрази надежда, че Трайков ще продължи да изпълнява ефективно ролята си в съвета на НДК.

Самият министър обаче не посочи повече от качествата на Трайков.