Йорданка Фандъкова: За да не загубим 30 млрд. лева евросредства, е нужно стабилно редовно правителство

0
16
Йорданка Фандъкова

Предложението за равноотдалечени от всички партии премиер, министри и екипи изглежда неразбираемо и като бягство от отговорност, смята тя

Огромен е рискът от загуба на европейски средства по оперативните програми от новия програмен период 2021-2027 г. Това са близо 30 млрд. лв. безвъзмездни европейски средства, на които разчитат както всички кметове, така и различните сектори в държавата. За да бъде наваксано това рисковано забавяне е нужно стабилно редовно правителство. Това е ангажиментът, който ние от ГЕРБ-СДС поемаме и ще работим да се случи след изборите.

Това написа Йорданка Фандъкова, водач на листата на ГЕРБ-СДС за столичния 24-и МИР София, в пост във фейсбук.

Ето акцентите на Фандъкова:

❗️Огромен е рискът от загуба на европейски средства по оперативните програми от новия програмен период 2021-2027 г. За първите 4 години България е инвестирала едва 5% от средствата.

ГЕРБ/СДС

✔️ Това са близо 30 млрд. лв. безвъзмездни европейски средства, на които разчитат както всички кметове, така и различните сектори в държавата.

✔️ За да бъде наваксано това рисковано забавяне е нужно стабилно редовно правителство. Това е ангажиментът, който ние от ГЕРБ-СДС поемаме и ще работим да се случи след изборите.

✅ Стабилното правителство и ясно управленско мнозинство се гради на поета политическа отговорност. Затова на този етап предложението за равноотдалечени от всички партии премиер, министри и екипи изглежда неразбираемо и като бягство от отговорност.

✔️ До изборите остава още седмица, а след това сроковете за разговори се скъсяват. Така че партиите, които предлагат неизвестни на никого икономист или юрист, трябва да кажат имената им.

✅ В няколко поредни парламента от ГЕРБ показахме, че можем да водим диалог и да постигаме разбирателство по приоритетите пред страната ни. Това очакват гражданите и сега. За мен лично е важно да бъде съставено стабилно правителство, за което се поема ясен политически ангажимент и отговорност.

✔️ Образованието и промените в учебните програми са сред ключовите приоритети и вярвам, че за тях ще намерим широка подкрепа.