Кирил Петков подава оставката на правителството в понеделник

0
87
Министерският съвет

Имал много тежки разговори в Брюксел за Северна Македония

„В понеделник сутринта, няма никакъв проблем, веднага ще попълним документите и ще ги подадем“, каза в Брюксел Кирил Петков в отговор на журналистически въпрос кога ще подаде оставката на правителството, за да бъде задействана процедурата за връчване на мандата.

Премиерът Кирил Петков е в Брюксел, където се събират лидерите на страните от Западните Балкани за среща на върха с ЕС. Срещата се определя за ключова за бъдещото членство на Северна Македония и Албания в Европейския съюз.

„Исках да ви споделя какво се случи тази сутрин. Имахме много тежки разговори. Това, което се видя, че има страшно очакване, че България ще вдигне ветото, но аз ясно казах, това, което казах сутринта, ясно казах, че това е решение на българския парламент, аз еднолично, нито правителството, няма да променим българската позиция“, допълни Петков.

„Второто нещо, което се случи, видяхме, че част от изискванията, които са свързани и с френското предложение, са много трудни за приемане и от Република Северна Македония, но това, което стана ясно, че това не са исканията само на София, това трябва да станат исканията на Европа“, категоричен е Петков.

Премиерът отново повтори, че не е възможна коалиция между „Продължаваме Промяната“ и Бойко Борисов, Тошко Йорданов, Слави Трифонов, „Възраждане“ и ДПС.

„Оставаме с възможностите за партньорите, които имаме плюс всички независими депутати, които искат да подкрепят политиката на това правителство“, обяви Петков.