Личната карта на Брендо, а личната карта на Цветан Василев, която Бойко Рашков поиска незаконно да извади?

0
613
Цветан Василев
Цветан Василев

Оказва се, че някои хора са „над закона“

Кой е издал личната карта на издирвания Евелин Банев-Брендо през 2016 година, това е големият въпрос на вечерта.

Авторите на „разследването“ по темата са пропуснали, че по това време законът разрешава лична карта да бъде издадена и с пълномощно, тоест Брендо може да е дал такова, примерно на адвоката му.

Интересно, че никой не търси за коментар по въпроса защитникът на Банев на процеса, по който бе осъден на 6 години затвор. Той е активен борец за съдебна реформа, пледираше пред Софийския апелативен съд подзащитният й да бъде освободен от ареста, защото се явявал на всички дела и нямало опасност да се укрие.

Ден след решението за освобождаването му Брендо изчезна от България.

Питат за Брендо, но никой не пита за разкритието на Breaking.bg. От септември 2022 година за опита на вътрешния министър Бойко Рашков, фронтмен на „промяната“, да извади „по втория начин“ лични документи на издирвания с червена бюлетина от 2014 година банкер-беглец Цветан Василев.

Историята се разиграла през есента на 2021 година, когато Рашков още е служебен министър на вътрешните работи във второто правителство на Стефан Янев.

Тогава „борецът срещу корупцията“ Рашков е посетен в кабинета му в МВР от един от адвокатите на Цветан Василев. Банкерът се намира от 2014 година в Белград, Сърбия, когато избяга след обявения фалит на КТБ.

След срещата с адвоката на Василев Рашков нарежда на подчинените си от Дирекция „Български документи за самоличност“-БДС на банкера-беглец да бъдат издадени нова лична карта и нов паспорт в негово отсъствие. Явно предишните документи на Василев са изтекли. По обясними причини той няма как да отиде в посолството в Белград и да поиска да му бъдат издадени нови. С това се заема Рашков. Въпреки натиска върху тях от вътрешния министър подчинените му обясняват, че това няма как да стане и е нарушение на закона.

Законът за българските лични документи:

Чл. 17. (1) За издаване на български лични документи лицата подават заявление до компетентните органи.

(2) Заявлението се подписва лично от лицето в присъствието на упълномощено длъжностно лице, което снема и биометрични данни в предвидените от закона случаи.

(3) За снемане на биометрични данни, предвидени в този закон, лицето се явява лично.

5) Лицето може да не се яви лично за подаване на заявление за издаване на български лични документи, когато:

1. няма промяна на името, единния граждански номер (личния номер или личния номер на чужденец), пола, гражданството или не са настъпили съществени и трайни изменения на образа на лицето, и

2. са му снети необходимите биометрични данни до 59 месеца от датата на подаване на заявлението;

(6) В случаите по ал. 5, т. 1 и 2 заявителят се представлява от лице, упълномощено с нотариално заверено изрично пълномощно.

В случая с Цветан Василев няма такова пълномощно, твърдят запознати. Считано от 17 февруари 2021 г. българските граждани в чужбина могат да подават заявления за български лични документи без квалифициран електронен подпис (КЕП) чрез сайта на Министерството на външните работи. Условията обаче са:

Да са навършили 18 години и имат все още валидни български паспорт и/или лична карта, които са получили по лично подадено заявление до 59 месеца преди искането за подмяна, което гарантира, че гражданинът вече има снети необходимите биометрични данни, които се изискват за новия документ. При снети биометрични данни за паспорт (цифрова снимка, пръстови отпечатъци и подпис) през последните 59 месеца може да подаде заявление както за нов паспорт, така и за издаване на нова лична карта.

Бойко Рашков

В случая и това не може да помогне на банкера-беглец да си извади нови български документи за самоличност, лична карта и паспорт. Въпреки, че Цветан Василев се похвали пред „Свободна Европа“, че вече не се издирва с червена бюлетина от Интерпол, но заповедта за ареста му, издадена от МВР и европейската му заповед за арест са валидни и към момента.

Веднага възникват два въпроса. Как министър на вътрешните работи, юрист, преподавател по наказателен процес, е тръгнал да нарушава закона, след като подчиненото му МВР още издирва и иска да арестува Цветан Василев ?

И щял ли е да получи евентуални облаги от това ?

Въпреки натиска на който са били подложени служителите от „Български документи за самоличност“, включително заплахи за уволнение, те са отказали да изпълнят поръчката.

Делото за източването на КТБ все още е висящо на първа инстанция в Специализирания наказателен съд, който вече е закрит.

Цветан Василев получи политическо убежище в Сърбия през юли 2021 г. През февруари 2020 г. Тогавашният главен прокурор Гешев обвини Русия, че пази Василев с помощта на Сърбия. Тогава главният прокурор писа до Съвета на Европа, Европейския комитет по проблемите на престъпността, председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен и до тогавашния председател на Европейския парламент Давид-Мария Сасоли.

През юли 2014 г. Бившият шеф на КТБ беше привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери във връзка с фалита на банката. Впоследствие той е обвинен за над 100 престъпления. На Василев са му повдигнати обвинения задочно, защото е в чужбина.

Оказва се, че някои хора все пак са „над закона“. За тези си незаконни действия Рашков не е търсен нито от прокуратура, нито от МВР. Явно това се приема за нормално.