МФ очаква през декември да бъде покрит инфлационният критерий за влизане в еврозоната

0
11
Министерството на финансите

Две седмици след изпълнението му България ще поиска нова оценка

Министерството на финансите очаква през декември да бъде покрит и последният критерий за присъединяване към еврозоната, съобщи служебният вицепремиер и ресорен министър Людмила Петкова. Това е инфлацията, като в 2-седмичен срок след изпълнението ѝ България ще поиска нова оценка.

Петкова представи динамиката на структурата на финансовата рамка, като стана ясно, че разходите изпреварват приходите. На въпрос на БНР какъв е най-лошият възможен сценарий, Петкова отговори:

„Бих искала да аргументирам при най-лош сценарий и при най-добър сценарий винаги има решение. Въпросът е дали е най-доброто решение“.

Людмила Петкова допълни, че по време на Консултативния съвет за национална сигурност е поставен въпросът разходите за отбрана да достигнат 2,5% от брутния вътрешен продукт.

Бюджет 2025 г. все още се изготвя и Петкова отказа да коментира каквито и да е работни параметри, като призова да не се спекулира с тях.

Финансовият министър изрази убеденост, че политическите сили са готови за диалог за бюджета, и надежда, че ще постъпят отговорно.