Нападателят на Роберт Фицо е 71-годишен писател

0
105
Парамедици извозват към медицински хеликоптер ранения при покушение словашки премиер Роберт Фицо. Снимка: АП/ТАСР БРАТИСЛАВА

Цинтула работел като охранител в търговски център и законно е притежавал оръжието, с което е извършено нападението

Според словашки медии и според Ройтерс нападателят, прострелял днес словашкия премиер Роберт Фицо, е 71-годишен мъж.

Новинарският сайт „Денник Постой“ съобщава, че заподозрян за нападението е 71-годишният Юрай Цинтула, писател и член на Съюза на словашките писатели от град Левице. Цинтула е бил охранител в търговски център и законно е притежавал оръжието, с което е извършено нападението. Медията твърди, че преди инцидента той е крещял на приближаващия се премиер. Веднага след това проехтели изстрелите. Нападателят е задържан от присъстващите полицаи в Националната криминална агенция (НАК).

Синът на заподозрения е дал интервю за Aktuality.sk. Той е останал шокиран от действията на баща си и заяви, че е нямал представа да е планирал покушение. На въпрос какви са политическите възгледи на баща му, той отговори, че не е гласувал за премиер и това е всичко, което знае. Синът отрече също баща му да е страдал от психични заболявания или някога да е говорил за нападение срещу политик.

През 2016 г. Цинтула става жертва на нападение в търговски център в Левице, когато е нападнат от млад мъж под въздействието на наркотични вещества. Тази случка го вдъхновява да говори открито за насилието, така че по-късно той публикува документ в интернет, наречен „Срещу насилието“. По ирония на съдбата обаче сега Цинтула се оказа от противоположната страна на закона, съобщава Aktuality.sk.

Заподозреният от Левице се занимава активно с изкуство, като издава няколко стихосбирки. Бил е и член на Съюза на словашките писатели. Някои от неговите литературни произведения разкриват противоречиви възгледи за ромите.

Свидетел разкри пред агенцията, че е чул три изстрела, когато Фицо е излизал от сграда в град Хандлова, за да се ръкува с хората от събралото се да го поздрави множество.

Телевизия ТА-3 съобщава за четири изстрела, попаднали в стомаха на словашкия премиер.

Ройтерс твърди, че мотивите на нападателя все още не са изяснени, докато ТАСС цитира телевизия ТА-3, според която подбудите за покушението са политически. „Не съм съгласен с политиката на правителството“, е заявил извършителят Цинтула, чиито думи е предала телевизията.

Ройтерс припомня, че членуващата в Европейския съюз и НАТО Словакия е имала малко случаи на политическо насилие в историята си. Вера Хорнякова, журналист от телевизия RTVS, заяви, че опитът за убийството на премиера Фицо е ужасяващ момент в история на Словакия.