Петър Витанов: Корнелия Нинова мина като „Ел Ниньо“ през лявото, остави го гола поляна без тревичка

0
56
Петър Витанов инспектира как се пътува в българските влакове. Снимка: архив

Той заяви, че сега не е част от от ръководството на БСП, защото не е бил сред приближените ѝ хора

„Аз съм социалист на свободна практика“. Това заяви шеговито в „Тази сутрин“ бившият евродепутат Петър Витанов по повод разделенията и новите обединения в БСП.

„Оставам ангажирам с лявото и не ми е безразлично какво се случва. След като бях изключен, бях възстановен. За всичко това, за което говорехме през последните години и за което ни остракираха, се оказа, че сме били прави. Аз получих своето морално удовлетворение. Битката за депутати не е моята битка, аз съм си редови член“, посочи той.

Петър Витанов коментира, че не е част от ръководството на БСП. По думите му в него сега са по-приближените хора до Корнелия Нинова, а той не е бил част от тях.

„Корнелия Нинова мина като „Ел Ниньо“, като ураган през лявото политическо пространство и буквално го остави гола поляна без тревичка“, заяви бившият евродепутат.

„Не гласувах за нейното изключване поради няколко причини. Аз съм бил изключван и знам колко е неприятно. Смятам, че всички хора трябва да бъдат привличани, а не изхвърляни. Като изхвърлиш един човек, не му решаваш проблема“, обясни Петър Витанов.

Той сподели, че на него самия му е било трудно – преживял е своето отстраняване емоционално и не е спал един месец.

„Само по себе си изключването не води до нищо. Напротив – води до още по-голямо разделение. Корнелия Нинова си има своите поклонници, поддръжници и пилигрими“, посочи бившият евродепутат и допълни, че според него тя няма повече място в БСП.

„Ако гледаме устава, тя няма право да бъде кандидат на БСП, тъй като е била депутат повече от 12 години – правила, които сама въведе. Вероятно може всякакви еквилибристики да бъдат измислени, но по-скоро – не, защото тя даде своя принос в кавички за развитието на БСП и на лявото и би следвало да има една нова страница и едно бъдеще без нея. Поне мисля, че така е редно“, коментира Петър Витанов за възможна кандидатура на Нинова за депутат.

„За да има каквото и да било ляво обединение, са необходими два основни компонента. Първо – хората, които го организират и представят. Второ – политиките. Според мен това ляво обединение тръгва с handicap, с изоставяне, защото големият проблем е точно това, че в ръководството са хора, приближени до Нинова и те трябва да преодолеят недоверието от една част от БСП. Това е сериозно предизвикателство – могат и да успеят да го направят“, заяви Петър Витанов.