Росен Желязков: Предложеният от мен състав на кабинет не е от поредните, а от проверените министри

0
75
Росен Желязков

Ако получим доверие, ние и моите колеги ще работим усърдно, честно и почтено за това България да си върне самочувствието и уважението, каза той

Предложеният от мен състав на правителство има основна политическа задача да възстанови ефективното управление, за да се преодолеят следните дефицити – дефицит на доверието и легитимността, дефицит на целеполагането и целепостигането, дефицит на правоприлагането. Това каза предп депутатите кандидатът за премиер с първия мандат Росен Желязков.

„През последните години българското общество преживява една от най-тежките политически кризи от създаването на съвременната българска държава. Липсата на лидерство и отговорност беше съпроводено с редица експерименти с неясен смисъл. Войната между институциите и фрагментирането на обществото на твърди партийни ядра, които са противопоставени вече хронично, са напът да трансформират политическата криза в криза на демокрацията”, предупреди той.

„Цената на тези явления се изразява в безвремиe, липса на ясна перспектива за гражданите и забавяне на темповете за развитие на цялото общество. И още по-лошо – за всяка нация. Безкритичен популизъм. Публичната легитимация е необходимо условие за осъществяване на стабилна държавна власт у нас в условията на растящо международно напрежение, граничещо с хаос и опасност от световен конфликт. Гражданите одобряват или не одобряват действията на властта по различни начини, включително чрез участие или неучастие в такива публични действия, каквито са изборите”, обясни кандидатът за премиер.

Желязков отчете, че от началото на демокрацията в България са проведени 15 парламентарни избори. „От тях 4 са редовни. Кредитът на доверие 90-а година започва с 83% участие на избирателите в изборния процес, за да стигне до 34% през последните избори. 2021 година е белязана с 4 избора. 3 парламентарни и 1 президентски. Средно през последните 3 години в България се провеждат избори на всеки 6 месеца. Всичко това доведе до дезинтересиране на обществото, което стана апатично и няма вече доверие да дава доверие. Това представлява умора, липса на интерес в избирателите и гласуване само на твърдите ядра. Това е реакцията на народа”, е мнението му.

Според него има два пътя за развитие. „Единият е лесен – това е пътят на разделението, който ние практикуваме вече трета година. Другият е труден. Труден, защото пътят на единението винаги е труден, но го дължим заради основните задачи, които предстоят пред държавата за добруване на народа”, категоричен е Желязков.

„Предложеният от мен състав на Министерския съвет не е от поредните, а е от проверените министри. Затова поемам ангажимент, че ако получим доверие, ние и моите колеги ще работим усърдно, честно и почтено за това България да си върне самочувствието и уважението”, каза още Желязков./Нова