Уволниха шефа на „Пирогов“ за финансови нарушения

0
204
Снимка: архив

Министерството на здравеопазването предостави на Софийската градска прокуратура резултатите от извършените в лечебното заведение проверки

Във връзка с констатирани нарушения в управлението на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова освободи от длъжност директора на лечебното заведение – проф. д-р Иван Поромански. Това съобщиха от здравното министерство. През последните четири месеца звено „Вътрешен одит“ на ведомството е извършило две последователни проверки в болница „Пирогов“, резултатите от които са предоставени на Софийската градска прокуратура за последващи действия.

Проверките в лечебното заведение са назначени на база постъпили през 2022 г. серия от сигнали в министерството, в които е предоставена информация, че новото ръководство с приоритет е извършвало плащания по сключени от него договори и е задържало плащания на стари задължения, по които текат лихви и неустойки.

През месец март 2022 г. е назначена проверка, при която е установено, че изнесената в сигналите информация се потвърждава.

Към 28.02.2022 г. просрочените задължения на лечебното заведение към доставчици са в размер на 14 851 690.72 лв., а към 31.03.2022 г. надхвърлят 16 млн. лв.

Поемайки управлението на търговско дружество, изпълнителният директор следва да осигури защита на финансовите интереси и опазване на имуществото на дружеството.

Проф. Поромански бе назначен от служебния министър Стойчо Кацаров.

За временно изпълняващ длъжността директор на лечебното заведение, до провеждане на конкурс, министър Асена Сербезова назначи д-р Валентин Димитров. До момента д-р Димитров е председател на борда на директорите на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.