Заловената тузарска лодка от гранични полицаи не е на Вълка, а на Доган – марка „Сигарет“, струва над 1 млн. долара

0
1103
Доган запази мълчание. Снимка: БТВ

Сокола“ притежавал луксозната играчка от 7-8 години

Луксозната лодка, заловена днес от Гранична полиция, в опит да напусне българските териториални води е реално собственост на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, но фиктивно се е водила на Румен Гайтански – Вълка, както бе съобщено от МВР. Доган я наричал иронично „морския ми сокол“, отъждествявайки я със себе си. Това съобщава Faktor.bg, като се позовава на източник от близкото бизнес обкръжение на Доган, който преди години се е возил с него в лодката.

Заловеният морски съд е марка „Сигарет“, развива морския еквивалент на 320 км. в час, дълга е над 8 метра, има луксозни каюти, а управлението и наподобява като на свръх модерен самолет. Стойността на водния „Сокол“ е над 1 млн. долара. Разработена е специално за контрабандистите в Карибския басейн. Предпочитана е заради високата скорост, която развива и може лесно да се измъкне от обсега на гранични полицаи при контрабанда на наркотици, пури и други ценности.

Доган притежавал лодката от 7-8 години. До преди да му наложат забрана да влиза в Турция, лодката е стояла дълго време в турски териториални води, в района на Анталия, Кемер. Там разкошни бази има милионера Фуад Гювен, собственик на „Д банк“ и близък до Доган. Там често е отмарял и самият почетен председател на ДПС, а очевидци твърдят, че са виждали Рушен Риза и Карадайъ, които са имали привилегията да се возят на тузарската лодка до Доган. На борда и са се забавлявали и известни родни политици и бизнесмени. За последно лодката е била забеляза в района на Росенец до сараите, които Доган представяше като свои. Запознати твърдят, че поддръжката й е изключително скъпа. Лодката е изключително скъпа за поддръжка – ако се заложи на високите скорости може да гори на ден до тон високооктаново гориво. В каютите й могат да се поберат доста скъпи неща за изнасяне. Но тепърва ще се разбере какво е имало реално в лодката, както и за къде се е била отправила.