Защо БСП избра новият министър на отбраната? Защото баща му е кадрови офицер от Държавна сигурност

0
5808
Драгомир Заков

Валери Заков е бивш служител на Второ главно управление и СГУ на ДС

Защо БСП и президентът Румен Радев стопираха кандидатурата на Тодор Тагарев и наложи на Кирил Петков другата на Драгомир Заков по нощите? Защото бащата на Заков е кадрови офицер от Държавна сигурност, Второ главно управление и Софийско градско управление, научи Breaking.bg. Както стана ясно в нощта срещу 1 март Корнелия Нинова е заплашила Кирил Петков, че БСП ще свали правителството, ако на мястото на Стефан Янев бъде назначен Тодор Тагарев, който според комунистите бил „натовски ястреб“, неприемлив за тях. Затова Петков капитулира пред коалиционните си партньори и предложи нова кандидатура на Драгомир Заков. Бе изпратен спешно 50-местен държавен самолет да докара в София Заков, който досега бе официалният представител на България в щабквартирата на НАТО.

Оказва се, че крушката има опашка. Бащата на новия военен министър е Валери Денчев Заков роден на 19.02.1953 г. в Плевен. Щатен разузнавач на ДС, назначен през 77-ма. Оттогава до 88-ма стига до зам.-началник отделение. Работил е първо по линия на ДС в Софийско градско управление, а по-късно във Второ главно управление на ДС. Второ главно управление на ДС бе контразузнаването, след 10 ноември 1989 г. преименувано на Национална служба „Сигурност“-НСС, сега в ДАНС.

В документите на Комисията по досиетата името на Валери Заков се среща като вербовчик на различни хора, осветени като агенти на комунистическите тайни служби.

Другата основна причина да отпадне кандидатурата на Тодор Тагарев е бил натиск от президентството. Тагарев бе уволнен през 2016 година именно от военния министър в първия служебен кабинет на Румен Радев Стефан Янев като ръководител на Института по отбрана.

Освен това Тодор Тагарев бе постоянно „на мушката“ на довереното лице на Радев Димитър Стоянов-Митко Есемеса.