Жълт код за бури и градушки в 22 области

0
47
Снимка: НИМХ

Ще се задържи горещо с максимални температури между 33 и 38 градуса

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места в Северна България и планините ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици.

Привечер ще превали и в Югоизточна България. Има условия за локални интензивни валежи и градушки. Обявен е жълт код за гръмотевични бури в 10 области на Северна България, в Южна пък е обявен жълт код в 12 области за високи температури. Вятърът временно ще се ориентира от запад-северозапад и в Дунавската равнина ще е до умерен. Ще се задържи горещо с максимални температури между 33 и 38 градуса, в Северозападна България дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще бъдат между 29 и 32 градуса; в София – около 31, Плевен – 32, Бургас, Шумен и Силистра- 33 градуса, Благоевград – 34, Велико Търново – 35, Сандански, Русе и Кърджали – 36, Пловдив – 37 градуса, Ямбол – 38.

В планините ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа до умерен, по билата и силен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 m ще е около 27 градуса, на 2000 m – около 17.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развие купеста облачност и на места ще превали и прегърми. Вятърът временно ще се ориентира от запад-северозапад, ще е до умерен. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 28 и 33 градуса. Температурата на морската вода е 22-24 градуса, по-ниска е на север от н. Калиакра. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

Над Балканите се очакват гръмотевични бури в северната част, на юг ще бъде без валежи и доста по-горещо. В Белград термометрите ще показват 25 градуса, София -31, Истанбул – 34, Букурещ 35, Солун – 37, Атина – парещите 39 градуса.