Дейвид Хейл: САЩ са против „Турски поток“ да минава през България

0
121
Дейвид Хейл Снимка: Guliver / Getty images

Това е геостратегически проект на Русия за влияние и разделяне на Европа, заяви пред БНР заместник държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл

САЩ са против втората линия на газопровода „Турски поток“, предназначена за доставки на газ за Югоизточна Европа през България, тъй като я разглеждат като геостратегически проект на Русия. Това заяви в интервю за БНР заместник държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл.

По думите на Хейл Москва използва енергоизточниците си като политически инструмент, с който да упражнява влияние и да разделя Европа. Според него . „Северен поток 2“ и втората линия на „Турски поток“ дестабилизират Украйна, тъй като дават възможност на Русия да заобиколи тръбопроводите на украинска територия.

„Ние смятаме, че те дават на Русия още едно средство да се наложи над Европа и така допринасят за нестабилността“, коментира №3 в Държавния департамент на САЩ.

Заместник държавният секретар по политическите въпроси каза още, че в САЩ са оптимисти за развитието на България и че двете страни ще продължат да работят за модернизацията на българските въоръжени сили, за изграждане на защитена от манипулации 5G комуникационна мрежа и за укрепване на върховенството на закона в страната ни.