Премиерът в „Бул био“: Български ваксини се купуват по цял свят /видео/

0
52
Снимка: фейсбук

23 млн. дози са произведени от БЦЖ ваксината тази година

„Благодарение на вас български ваксини се купуват по цял свят. Продължавайте така, защото разнасяте славата на България“, каза премиерът Бойко Борисов при посещението си в държавното дружество „Бул Био“. Заедно с него бяха шефът на националния щаб Венцислав Мутафчийски, здравният министър Костадин Ангелов, както и шефът на „Пирогов“ Асен Балтов.

Ангелов поясни, че Бул Био имат договор за над 19 млн. долара с Уницеф, отделно има договори и с Южна Корея.

23 млн. дози са произведени от БЦЖ ваксината тази година, докладва Ангелов. Балтов поясни, че именно „Пирогов“ са един от най-големите консуматори на змийския серум, който се произвежда от именно от „Бул Био“.

По-рано през деня кабинетът отпусна 22 млн. лева за нови проекти на „Бул Био“.

Малко след това Борисов поясни, че преди години предишната власт е предвиждала затваряне на дружеството, а те са запазили предприятието и сега те го развиват. На премиерът бяха показани и кутии с 27 пепелянки.

Ангелов поясни, че държавата е дала 1 млн.лева за оборудване на клиниката по кардиология в болницата „Света Ана“ и около половин милион за болницата в Габрово за ремонт на гинекологичното отделение. Балтов пък докладва как върви ремонта в „Пирогов“, като поясни, че вече външната изолация е направена.

Накрая Борисов заръча на БулБИО да разработят и възстановят производството на ботулиновия серум.

На премиера бяха показани и конете, закупени от БулБИО, които използват за кръвна плазма.

Шефът на БулБИО му показа терен, където ще се изгражда нов склад. ООН приема това предприятие и чрез Уницеф снабдява целия свят с ваксини от БулБИО, каза Ангелов.