Русия скрила над 100 хиляди жертви с коронавирус

0
914
русия
Снимка: архив

Починалите са повече от 3 пъти над официално обявените

Русия в понеделник заяви, че броят на загиналите от коронавирус е над три пъти по-висок, отколкото е съобщавала по-рано, което я прави страната с третия по големина брой смъртни случаи, предаде АФП.

Месеци наред президентът Владимир Путин се хвалеше с ниския процент на смъртност от вируса в Русия, заявявайки по-рано този месец, че е свършена „по-добра“ работа в управлението на кризата с пандемията от западните страни. Но още в началото на пандемията някои руски експерти заявиха, че правителството намалява числата за страната.

В понеделник руските власти признаха, че това е истина.

Статистическата агенция Росстат заяви, че броят на смъртните случаи по всички причини, регистрирани между януари и ноември, се е увеличил с 229 700 в сравнение с предходната година. „Повече от 81 процента от това увеличение на смъртността през този период се дължи на COVID“, каза вицепремиерът Татяна Голикова, което означава, че над 186 000 руснаци са починали от коронавирус.

Руските здравни служители са регистрирали повече от три милиона инфекции от началото на пандемията, което поставя случаите в страната на четвърто място в света. Но те са докладвали само за 55 265 смъртни случая – много по-нисък процент на смъртност, отколкото в други силно засегнати страни. Русия е критикувана, че е изброила само смъртните случаи на COVID-19, където аутопсията потвърждава, че вирусът е основната причина.

Алексей Ракша, демограф, напуснал Росстат през юли, каза пред Франс прес миналата седмица, че руските институции фалшифицират числата за коронавирус.

Новите данни на Росстат означават, че Русия сега има третата най-голяма смъртност от COVID-19 след САЩ с 333 140 и Бразилия със 191 139 според Франс прес.

Числата дойдоха, когато властите се противопоставиха на възстановяването на национално заключване с надеждата да подкрепят затруднената икономика, дори когато в страната вилнее втора вълна от инфекции.

Руското правителство прогнозира, че икономиката ще се свие с 3,9% тази година, докато Централната банка очаква още по-дълбок спад. По време на годишната си пресконференция в края на годината по-рано този месец Путин отхвърли идеята за налагане на блокиране, което много европейски държави въведоха в коледните празници.

„Ако следваме правилата и изискванията на здравните регулатори, тогава нямаме нужда от заключване“, каза той. Въпреки че в някои големи градове са наложени строги мерки, много руснаци нарушават правилата за социално дистанциране и през последните седмици развихрянето на пандемията претоварва лошо финансираните болници в регионите.