Татяна Лолова на поклонението пред Стоянка Мутафова: Тя е жива, тя е театърът!

0
98

Хиляди дойдоха да се сбогуват с великата актриса в Сатиричния театър

Хиляди почитатели, колеги, роднини, приятели дойдоха в Сатиричния театър „Алеко Константинов“, за да кажат последно сбогом на актрисата Стоянка Мутафова. Именно на сцената в този театър Мутафова игра до лятото тази година.

Сред първите, които пристигнаха в Сатиричния театър бяха директорът й Калин Сърменов, Любо Нейков, Татяна Лолова, Искра Радева, Васил Банов, Славчо Пеев, Тончо Токмакчиев, Богдана Карадочева, Астор, бившият тв водещ Петър Вучков, Кристиян Вигенин от БСП и др.

Бяха поднесени и десетки венци от близки на Мутафова и различни организации, и партии.

Своите съболезнования изказа и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

В нейна памет в театъра ще има стол с нейното име. Със Сатиричния театър са свързани най-силните години на Мутафова като актриса. През 1956 г. тя става един от основателите на новосъздадения Държавен сатиричен театър, заедно със Стефан Сърчаджиев, Татяна Лолова, Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Григор Вачков, Никола Анастасов, Васил Попов, Константин Коцев, Димитър Манчев.

На официалното откриване на театъра – на 7 април 1957 г., Мутафова играе в първата премиера – „Баня“ на Владимир Маяковски, изпълнявайки ролята на Мезалиансова. На същата сцена пресъздава още десетки героини от български класически и съвременни автори. През 1963 г. тя и Георги Калоянчев стават първите заслужили артисти на Сатирата, където тя работи до пенсионирането си през 1991 г.

Наричат я „Ураганът Стояна“, „Неотразимият женски феномен на българското кино“, „Фината аристократка на сцената“, „Бунтарката, която може да се държи и като принцеса, и като уличен гамен“, „Лудетината“, „Най-смешната актриса“, „Школа за начинаещите артисти“, „Диагнозата Мутафова“. В продължение на повече от 70 години те изиграва 100 театрални и над 30 роли в киното.

Да почетат паметта на великата актриса днес дойдоха и председателят на комисията по култура и медии Вежди Рашидов, министърът на културата Боил Банов, певецът Васил Найденов, актьорите Христо Мутафчиев, Ирен Кривошиева и много други.

„Тя не е човекът, за когото трябва да правим тъжните физиономии. Ходих при нея по болниците, цялата беше окичена със системи и скочи от леглото, прегръща ме, пълна с енергия и жизнена жена“, каза Вежди Рашидов.

„Не можеш да прежалиш големия талант. Просто тя напълни една епоха от моето детство – и Ламбо, и Стояна, Калоянчев, Парцалев…Епохата си отиде, това е по-тъжното. Светла й памет на Стояна, малко са тия хора, огън до края, в съзнание, усмихната. Но едновременно в живота тя беше един самотен и тъжен човек. Имаше в „Драгалевци“ едно мъничко бунгало и там я виждах отвреме навреме. Винаги хората, които забавляват обществото, в живота са много тъжни. А творецът е по принцип самотник“, завърши Рашидов.

„Неслучайно хората я обичат до ден днешен и ще я обичат още години наред. Има защо. Тази енергия не всеки притежава“, сподели и Васил Найденов.

„Стоянка е жива. Стоянка е театърът. Стоянка е жизнелюбието и ние ще я обичаме, докато ни има”, каза емоционално актрисата Татяна Лолова.

Директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов разказа, че никога не е чул Мутафова да се оплаква, излизала на сцената, а след това нямало спиране. „Стояна е един от светлите примери. Имаме нужда от това. Мощните, емоционалните взривове, които природата и света ни дават, като Стояна, те са за това – да дойдат и да ни научат. Според мен това е някаква мисия, нейната. Тя оставяше след себе си хора с паднали мандибули от възхищение. Наистина си отива едно поколение, което няма да се повтори. Но ние трябва да го помним и да го превърнем в пример, имаме нужда от това“, посочи Сърменов.

„Последното нещо, за което си говорихме, беше да я попитам как е. Тя каза, че е добре и че продължава. Това ми каза и аз й повярвах. За съжаление съболезнованията са към целия български народ. Защото със Стоянка Мутафова си отива една наистина голяма епоха в българския театър, а и в световния театър“, разказа за последния си досег с голямата актриса и Христо Мутафчиев.

Според Астор пък най-хубавата магия ще бъде никога хората да не забравят Стоянка Мутафова. „Най-обичаната българска актриса!“, възкликна илюзионистът.

Любимата на поколения българи актриса ни напусна на 6 декември на 97-годишна възраст. Стоянка Мутафова имаше сериозни проблеми със здравословното състояние в последните 5 месеца, които наложиха спешното й хоспитализиране в Правителствената болница. На 15 ноември тя беше преместена в Реанимацията на ВМА, където лекарите я включиха на командно дишане и се бориха с всички сили, за да спасят живота.