Ангелов: Няма риск за ваксинираните с AstraZeneca, мои близки също са имунизирани с нея

0
40
Костадин Ангелов Снимка: архив

Електронният регистър за имунизации ще заработи отново в четвъртък

Здравният министър проф. Костадин Ангелов призова от Гоце Делчев хората, които са имунизирани с препарата на AstraZeneca, да бъдат спокойни. Той каза, че няма риск за тези, които са ваксинирани с него. „Мои близки също са ваксинирани с ваксината на AstraZeneca. Тази ваксина е много позната на медицината. Подобен тип векторна ваксина е тази за грип. В света са направени милиони ваксинации с такава ваксини, нека хората да бъдат спокойни“, заяви Ангелов.

Той обясни и че ваксината на АстраЗенека има голям срок на годност, ваксините, които в момента са доставени у нас се съхраняват в РЗИ-тата и склада на БулБио. Няма да се стигне до изхвърляне на дози, категоричен е министърът.

Според министъра е възможно електронният регистър за ваксинация да заработи отново в четвъртък. „Ако до сряда излязат всички резултати, които очакваме от лабораториите на Съдебна медицина в Пловдив, още в четвъртък можем да възстановим ваксинационния процес”, уточни проф. Ангелов.

Ангелов бе запитан и за исканата му оставка от някои партии. Той обаче отклони въпроса с аргумента, че се намираме в предизборна кампания и няма да прави политически изказвания.