Арестуваният наркобос Квиц рекетирал кръчмари с охранителната си фирма „Марс”

Бандата на Ценов се занимавала и с отвличания

0
251
австриец
Беглецът е хванат на ГКПП-Дуранкулак.

Който не искал да плаща му палели колите и заведенията

На 28 септември 2017 г. Специализираният наказателен съд наложи мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на шестима от участниците в организираната престъпна група за изнудване чрез заплахи и побои, лихварство, палежи и разпространение на наркотици, създадена и ръководена от Цветомир Ценов-Квиц на територията на Врачанска област и Козлодуй. На друг участник в групата е наложен „Домашен арест“, съобщават от спецпрокуратурата.

На 25 септември 2017 г. Специализираната прокуратура повдигна обвинения на седем участници в престъпната структура: на ръководителя Цветомир Ценов, на Димитър Димитров, Росен Благомиров, Мартин Каменов, Силви Плешоев, Марио Йорданов и Кайчо Симов (който е с „Домашен арест“). Те бяха задържани на 26 септември 2017 г. при специализирана операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура с участието на Дирекция „Жандармерия“ към ГДНП и Бюрото по защита при главния прокурор.

На ръководителя на групата Ценов са повдигнати обвинения за 11 престъпления, сред които и отвличане (по чл. 142, ал. 3 от НК), за което се предвижда от 10 до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор.

Събраните до момента доказателства сочат, че групата е сформирана и е действала от септември 2015 г. на територията на област Враца и Козлодуй.

Всеки от участниците в нея имал определени функции и отговорности:

Димитров и Симов се занимавали с лихварство и събирането на дължими суми; Йорданов, Симов, Каменов и Благомиров „завеждали“ разпространението на наркотици във Врачанско; Благомиров отговарял за силоваците, които заплашвали и малтретирали собственици на заведения да плащат месечни вноски, унищожавали тяхно имуществото им, палили автомобили. В определени случаи Благомиров, Димитров и Каменов – по разпореждане на ръководителя Ценов и с негово лично участие, извършвали отвличания на лица и сексуални извращения с тях, допълват от спецпрокуратурата.

Схемата за осъществяване на принуда, заплахи и силови действия била създадена по инициатива на Ценов, който извършвал охранителна дейност на земеделски земи във Врачанско заедно с петима от групата (които работели в охранителната фирма „Марс“ на съпругата на Ценов). Самият Цветомир Ценов е подсъдим по друго дело на Специализирания наказателен съд – като участник в групата за изнудване, лихварство и побои на Ангел Попов, известен в Северозапада с прякора си „Главестия“.