Борисов: С построяването на „Хемус“ БВП на страната ще се вдигне с 20%

Дадоха символичен старт на отсечката от "Боаза" до разклона за Тетевен

0
195
борисов
Премиерът участва в символична първа копка на участъка от Боаза до разклона за Тетевен. СНИМКА: ПРЕССЛУЖБА НА МС

Магистралата е планирана само до Правец и никой не е мислил да я прави цялата, допълни той

Министър-председателят Бойко Борисов направи инспекция на строителните дейности при участъка Ябланица-Боаза на АМ „Хемус“, съобщават от пресцентъра на МС.

От 15 май полагат трите пласта асфалт, ще влязат в сроковете“, каза премиерът Борисов пред медиите. Той посочи, че до края на 2022 година има реална възможност АМ „Хемус“ да стига до Плевен и подчерта, че правителството активно работи за изграждането на цялата автомагистрала.

Финансовият министър е обезпечил плащанията, регионалният министър си действа по отделните лотове. Ние сме чували всякакви глупости – кой какво прави за „Хемус“. Всъщност тя е направена до Ябланица, Правец и въобще няма проект, никой никога не е мислил да прави „Хемус“. А всички говорят за Северозапада, за Северна България и т.н. Аз съм убеден, че с построяването на „Хемус“ БВП на страната ще се вдигне поне с 10-20%“, каза още министър-председателят.

По информация на Агенция „Пътна инфраструктура“ работата по отсечката Ябланица-Боаза напредва и е напълно реалистично да е готова през есента – около половин година по-рано от предвиденото. По договор отсечката трябва да е завършена през март 2020 г.

В присъствието на министър-председателят Бойко Борисов, министъра на регионалното развитие Петя Аврамова, министъра на финансите Владислав Горанов, зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков и председателя на УС на АПИ Георги Терзийски беше даден и символичният старт на строителството на отсечката Боаза – пътен възел „Дерманци“.

В края на миналата година правителството осигури 1,12 млрд. лв. без ДДС за изграждането на 134,14 км от АМ „Хемус“ в участъка от пътен възел „Боаза“ до пресичането с път I-5 Русе – Велико Търново. Трасето е възложено на „Автомагистрали“ ЕАД, е разделено на 6 участъка.