Вътрешният министър Радев: Обстановката с пожара край Влахи се усложнява (Видео)

Хората от селото са евакуирани

0
63
пожари
Заради високите температури има опасност от пожари. СНИМКА: МВР

Усилията на огнеборците са насочени към опазването на парк Пирин

Пожарът в село Влахи продължава, усложни се обстановката основно заради вятъра, обясни министър Валентин Радев на поредния брифинг от оперативния щаб.

Жителите на населеното място са евакуирани, няма засегнати къщи в селото.  Обстановката в местността „Скалата“ е по-спокойно – изцяло сме съсредоточени там. Вътрешният министър отново призова хората да бъдат много внимателни при боравене с огън, за да не възникват пожари.

Той припомни случаят в с.Горно Българчево, където се наложи да бъдат изпратени пожарни автомобили. Държим постоянна връзка с премиера, заяви вътрешният министър.

В помощ на пожарникарите бяха изпратени  хеликоптери, които на всеки две минути изсипваха големи количества вода от водоема между селата Ощава и Скалата. Над Ощава също имаше огън, който е много силен. В момента усилията са насочени за опазване на Парк Пирин, уточни министър Валентин Радев. Търси се площадка, откъдето да бъде ограничен огънят.

Той призова водачите да шофират внимателно и да пропускат колите със специален режим. Възстановяваме режима на пълен контрол от полицията, която ще следи в селото да влизат хора само и единствено с разрешението на органите на реда, допълни вътрешният министър. Той обясни, че за радост няма пострадали сред участващите в гасенето. До залез слънце ще работят вертолетите, пожарникарите са близо до огнищата. Той изрази надежда, че те ще се справят скоро с огнената стихия.  

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов благодари за предложената от жителите на село Влахи помощ, но „ заради рязката смяна на ситуацията беше твърде опасно да влизат в селото да  помагат на пожарникарите.

Те са екипирани, те поемат първия удар, ако впоследствие има нужда от съдействие, ще ги потърсим.Нашата цел е да защитим живота и здравето на хората“. Той уточни, че пожарът не е влязъл в селото, няма опасност за къщите към този момент.

Кадри на МВР от битката с пожара в Кресненското дефиле