ГЕРБ: Радев осигури авариен вход на БСП към парламента

Никога не сме поставяли под съмнение избора на държавния глава, твърдят от партията

0
156
герб
Тома Биков

Президентът се е доверил на младите юристи на социалистическата партия, смята Данаил Кирилов

Винаги сме обсъждали добросъвестно мотивите от което и да е вето на президента и този случай няма да бъде изключение. Така ще възобновим дебата във връзка с промяната на някои от изборните правила. Този дебат ще бъде необходим, защото се разпространяват някои неистини. Това обяви на брифинг пред журналисти народният представител от ГЕРБ и председател на правната комисия Данаил Кирилов по повод наложеното вето на президента Румен Радев по промените в Изборния кодекс.

,,Новото, което чухме в това вето на президента, беше обжалваемостта на актовете в изборния процес и промяната на подсъдността. Очевидно президентът е бил заблуден и за съжаление не е възприел съветите на своя правен съветник, а вместо това се е доверил на младите юристи от БСП. Въпреки това смятам, че повторният дебат ще доведе до изясняване на този въпрос. Пак ще повторя – няма актове, които да не подлежат на обжалване“, разясни Кирилов пред журналистите.

,,Винаги сме били готови за конструктивен диалог. Смятам, че повторният дебат ще допринесе за яснотата и спокойствието на българския избирател и ще се прекрати практиката да се внушава постоянно страх“, заяви той и сподели, че това вето е политическо.

,,Това вето е политическо под формата на юридически аргументи. Въпреки това ще се радваме, ако правните съветници от неговия екип присъстват в пленарната зала по време на дебатите“, посочи в допълнение председателят на правната комисия.

,,С днешното си изказване г-н Радев осигури авариен вход на БСП към Народното събрание. Предполагам, че до няколко часа ще приемат предложението на Радев да се върнат в парламента и ще станем свидетели на един хепи енд. Надяваме се БСП да признае вече г-н Радев за свой неформален лидер. Така ще можем да говорим с един лидер, а не с двама. В момента сме принудени да кажем едно на Радев, а после да повторим същото и на г-жа Нинова“, заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

,,В БСП явно се подготвят да изгубят изборите, защото постоянно говорят за това как следващите избори щели да бъдат манипулирани. А относно машинното гласуване никъде няма въведена такава система, освен във Венецуела. Изглежда, че г-н Радев иска да бъде българския Мадуро, защото неговата позиция за машинното гласуване точно това изразява“, каза на брифинга депутатът Александър Ненков.

,,Никога не сме поставяли под съмнение избора на президента Радев, така че не му прави чест да подлага под съмнение предстоящите избори“, добави Ненков.