Глобяват с 200 лева собственика на буса-ковчег от Микре

Преди месец шофьорът му е санкциониран, защото карал претоварен

0
196
катастрофа
Микробусът, в който намериха смъртта си девет души. СНИМКА: МВР

Кървавата равносметка от катастрофата – 9 убити и 19 души тежко ранени

Преди месец на водача на катастрофиралия край сeло Микре микробус е съставен акт за претоварване, тъй като е превозвал двама човека повече, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

При челния сблъсък край Микре днес загинаха девет души, а 19 човека са ранени. Пострадалите са били откарани първоначално в болницата в Ловеч, седем от тях са в тежко състояние. Десет от ранените са или ще бъдат транспортирани в лечебни заведения в Плевен и София.


След извършената незабавна проверка, разпоредена от министър Ивайло Московски, по повод възникналия пътен инцидент между автобус и камион в района на с.Микре в петък, от ресорното ведомство съобщават, че са проверени двете фирми собственици на катастрофиралите камион и бус. Те притежават всички необходими лицензи и разрешителни за извършване на обществен и товарен превоз.

катастрофа
Камионът, в който се е забил микробуса. СНИМКА: МВР

Фирмата собственик на камиона е „Камаджиев-Милк“ ЕООД, а на автобуса -„ВИ-ЕМ“ ЕООД. На „ВИ-ЕМ“ ЕООД е правена комплексна проверка в края на 2016 г., от която не са констатирани нарушения.

Водачите на камиона и на автобуса са притежавали всички необходими документи за упражняваната от тях професия – професионална компетентност и квалификации, психотест, стаж и др.

Към момента инспекторите на ДАИ все още нямат достъп до автобуса, за да установят редовността на тахошайбата, пътните листове, застраховките и други. В хода на проверката е установено, че фирмата превозвач на автобуса не е подала заявка за случаен превоз, както е по закон, заради което ще й бъде съставен акт за административно нарушение и ще бъде глобена с 200 лв. Преди месец на същия водач е съставен акт за претоварване, тъй като е превозвал двама човека повече.

По отношение на фирмата собственик на камиона – „Камаджиев-Милк“ ЕООД, не са констатирани нарушения.