Градушка и порои пометоха Северна България (Видео)

В оперативния център на пожарната са получени малко над 50 сигнала, предимно за запушени улични шахти, паднали дървета и опасни предмети в страната

0
91
порои
Улиците на Плевен станаха езеро. СНИМКА: BG'-СЕВЕР

От НЕК успокояват, че язовирите няма да прелеят

 

В оперативния център на ГДПБЗН са получени малко над 50 сигнала, предимно за запушени улични шахти, паднали дървета и опасни предмети. Най-много са сигналите от областите Враца, Плевен, Ловеч и Перник, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Към този момент оперативната обстановка на територията на страната е спокойна. В оперативния център на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ са получени малко над 50 сигнала. По-голямата част от тях са за запушени улични шахти, паднали дървета и опасни предмети. Регистрирани са и няколко сигнала за наводнени пътни участъци. За отстраняването на произшествията през нощта на територията на цялата страната работиха 47 екипа на ГДПБЗН.

В София и Перник ледените топчета с размерите на орех валяха няколко пъти. В София се очаква количеството валежи да е около 30 литра на кв. м, съобщават от Столичната община. Нивата в речните корита, които се наблюдават, са в норма. Най-много дъжд е паднал в „Люлин“, в Банкя и „Витоша“, според справката на общината към 7.30 часа. Във всички райони има дежурни, които следят обстановката. Най-много сигнали са получени от областите Враца, Плевен, Ловеч и Перник. В област Плевен няма бедстващи хора и излезли реки от коритата в следствие на падналия обилен дъжд. Това заяви за БТА областният управител на Плевен Мирослав Петров.

Двата язовира над Плевен в парка „Кайлъка“ са били изпразнени преди дъждовете под критичния минимум, за да поемат водата при очакваните силни валежи, уточни той. Поставени са под постоянно наблюдение. Град Левски е като след бомбардировка, щетите от падналата градушка са големи, няма незасегнато семейство от бедствието. Това заяви кметът на общината Любка Александрова.

Суха градушка падна тази нощ два пъти в рамките на три часа – около 12.30 ч и 02.30 часа, поясни кметът. Няма сграда, на която да не са нанесени поражения – изпочупени керемиди, стъкла, стъклопакети. В града всички са притеснени, защото къщите им с повредени от градушката покриви, а дъждът продължава да вали. Нанесени са щети и в селата Асеновци, Градище, Варана, но най-вече пораженията са в Левски. Сформиран е кризисен щаб. Комисия е започнала да минава по общинските обекти.

Започнала е подмяна на счупени стъкла на прозорци на детски градини и други общински сгради. Размерът на ледените късове е бил различен – колкото човешка длан, ябълка, яйце. Няма автомобил, който е бил навън и да не е със счупени стъкла. В Плевен са въведени два обходни маршрута за преминаване на автомобилите в района на кръговото движение за София. Там е ниска зона и при силни дъждове винаги се събира вода с дълбочина метър-метър и половина, каза Петров. Създаден е кризисен щаб с денонощно дежурство. Не са регистрирани сигнали на територията на областите Видин и Монтана.

В Плевен жителите на града се чувстваха като във Венеция.

В област Русе за кратко няколко населени места бяха без електрозахранване. Силна буря, придружена с дъжд и градушка, е нанесла тази нощ сериозни щети в Русенско, съобщи заместник областният управител на Русе Валентин Колев. Градушка с големината на лешник е валяла тази нощ в град Две могили и в селата Бъзовец и Батишница. Кметът на община Две могили Божидар Борисов обясни, че са унищожени зеленчукови градини в града, като има и улици, които са с отнесен асфалт.

В Бъзовец и в Батишница също са нанесени сериозни поражения върху зеленчуковите насаждения. „Сухата градушка в Бъзовец започна половин час след полунощ и продължи 10 минути. Отново валя към 3.30 ч. тази сутрин, но този път бе примесена с дъжд. Направи големи поразии“, обясниха за БТА местни жители. Заместник-кметът на Бяла Евгени Димов каза, че в град Бяла и в населени места от общината също има сериозни поражения върху зеленчуковите градини. Най-тежко било положението в село Пейчиново, където градушката била с диаметър три-четири сантиметра.

От силната буря по пътищата в областта има паднали дървета, клони и листа, екипи ги отстраняват. От хидрометеорологичната станция съобщиха, че в Русе тази нощ са паднали 26,1 л/кв. м дъжд, а скоростта на вятъра е достигала до 86 км/час. Служителите в дежурния център на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ продължават да следят оперативната обстановка на територията на страната.

Във връзка с прогнозите за количеството на валежите на територията на страната, НЕК ЕАД информира, че към момента няма рискове за населението и околната среда в районите на големите комплексни и значими язовири, стопанисвани от компанията. Това съобщиха от пресцентъра на Националната електрическа компания (НЕК). Язовирните стени и съоръженията към тях са в добро техническо състояние и изпълняват своето предназначение без ограничения.

Речните участъци след язовирните стени, попадащи в отговорностите на компанията, са почистени и могат да провеждат изпусканите водни количества. Водните обеми и нива в язовирите се контролират от експертните, експлоатационни екипи на компанията в съответствие с изискванията на МОСВ /Министерство на околната среда и водите/ и утвърдените планове за експлоатация.

При наличие на метеорологични условия за приток на големи водни обеми, се предприемат планирани, превантивни действия, с цел намаляване на неблагоприятно влияние върху териториите след язовирните стени. Служителите на предприятие „Язовири и каскади“ към НЕК ЕАД са в постоянна комуникация със съответните структури и отговорни лица от местните, областните и държавни администрации, ангажирани със защитата на населението при бедствия и аварии.