ДАНС: Груевски няма български паспорт

Информацията е на унгарска медия

0
55
данс

Министерството на правосъдието също отрече

Държавна агенция „Национална сигурност” е извършила проверка във връзка с публикации в чуждестранни медии от 14.11.2018 г., според които бившият министър-председател на Република Македония Никола Груевски е пристигнал в Унгария с български паспорт. Това съобщиха официално от Държавната агенция „Национална сигурност“. Установено е, че Никола Груевски, роден на 31.08.1970 г., не е български гражданин и не е подавал молба за придобиване на българско гражданство. На лицето не са издавани български документи за самоличност.

Никола Груевски не е български гражданин и не е подавал документи за българско гражданство. Това съобщават от българското Министерство на правосъдието, позовавайки се на данни от МВР.

По-рано в четвъртък сутринта унгарското издание „Непшава“ обяви, че бившият македонски премиер Никола Груевски вероятно е използвал български паспорт за да избяга от страната. „Направете проверка при българските власти“.

Това е краткият отговор пред журналист от „Непшава“ на представител на унгарското правителство, който отговаря за правните въпроси свързани с молбата на Груевски за получаването на политическо убежище в Будапеща. Груевски от лятото на 2017 година е без паспорт и има забрана за напускане на Република Македония. Той е осъден на две години затвор по делото „Танк“ за закупуването на служебния му „Мерцедес“ за 650 000 евро.