Да наемеш за реклама бившата на врага си

Фирмата е въвлечена в братоубийствена война още в началото на 2015 г.

1
1733
врага
Христо Кръстев дегизиран в предаването "Шеф под прикритие".

Тръгна делото срещу собственика на „Олинеза“ Христо Кръстев, обвинен за кражбата на дяловете на съдружниците си и източване на завода за лютеница и майонеза

Янис Донков

Кой е Христо Кръстев? Добър стопанин на завода си „Олинеза“, който плаща за ПР, за да стане главен герой на предаването „Шеф под прикритие“ и който е готов да се разплаче, докато слуша история за детенце с повредено зрение на своя работничка? Или самозабравил се бизнесмен, който плаща на бившата любовница на прецакания си съдружник и най-върл враг Елен Колева, за да рекламира лютеница и горчица с марката „Олинеза“?

врага
Елен Колева и Александър Найденов в периода, когато бяха двойка.

ТВ зрителят сигурно се е объркал тези дни, след като видя и двете превъплъщения на Кръстев на синия екран.

Всъщност нищо от това, което е на телевизора, няма никакво значение за истината, понеже тя е съвсем различна. Защото Христо Кръстев е подсъдим по 4 обвинения за кражба на дялове на съдружниците си с подправени документи, за източване на фирмата, за длъжностни и данъчни престъпления.

Това разкрива в прочувствено писмо до медиите бившия икономически директор на завода „Олинеза“ Красимир Генов. До лятото на 2015 г. той е член на борда на директорите на „Партньори“ АД, по това време най-големият мажоритарен собственик в „Олинеза“ ООД.

Останах потресен от наглостта, с която един човек се опитва да „излъска“ публичния си образ и да се облече в одеждите на бял и добър собственик на „Олинеза“. Защото каквито и премени на благонравна овчица да надене един кръвожаден вълк, той винаги ще си остане в очите ми измамник, който не се посвени да открадне от съдружниците си завода с поредица от фалшиви събрания на акционерите, фалшиви прехвърляния на дялове, имущество и търговски марки за десетки милиони лева“, пише Генов.

Олинеза“ е въвелечена в братоубийствена война още в началото на 2015 г., когато притежателя на 60 на сто от завода Александър Найденов започва да прехвърля собствеността на общо 29 броя търговски марки и 9 броя промишлени дизайна и учредява с тях особен залог в полза на кипърската офшорка „Аносеп Ентърпрайзис Лимитед“.

Твърди се, че самият Найденов контролира тази фирма, която играе на цигарения пазар в Русия. Залогът трябва да обезпечи договора за покупко-продажба между „Аносеп“ и „Олинеза“ за 15 млн. лв., сключен на 17 юли 2015 г. Според Найденов това е договор за доставка на растително олио за бъдещите 10 г. Според Кръстев това е „измислен дълг на завода, понеже такава сума никога не е постъпвала в „Олинеза“.

Не е ясно дали това действие играе ролята на спусък за цяла поредица незаконни действия на Христо Кръстев. „С поредица от действия той успя да намали дела ми в „Партньори“ АД, който беше мажоритарен собственик в „Олинеза“ от близо 50 на сто на 2,02 на сто“, казва Генов.

За престъпленията е сезирана и Софийска градска прокуратура, която през юли 2018 г. излиза с обвинителен акт срещу Христо Кръстев, майка му Лилия Христова и изпълнителния директор на завода Иван Янков.

Историята на „Олинеза“ тръгва през 1994 г. Александър Найденов привлича в екипа на дружеството Христо Кръстев – като обикновен наемен работник, който да движи производствените процеси. С времето Кръстев става съсобственик в „Олинеза“, а през 2015 г. държи 40 на сто от акциите й заедно с други съдружници чрез „Партньори“ АД. Основателят на фабриката Александър Найденов притежава 60 на сто чрез „КИЛТ“ АД.

врага
Христо Кръстев

Но през лятото на 2015 г. Кръстев, на когото по-рано са му подали пръст, иска да отхапе цялата ръка и иска цялата власт и фактически узурпира дяловете на съдружника си Александър Найденов и на останалите акционери“, пише Генов.

Едно от ключовите действия по превземането на завода „Олинеза“е фалшиво общо събрание проведено уж на 14 август 2015 г. На него Христо Кръстев и Иван Янков взимат решение за изключване на „КИЛТ“ АД на Александър Найденов като съдружник и пускат искане за действия спрямо Найденов по чл. 145 от Търговския закон – т.е. да отговаря с имуществото си за вреди, причинени на дружеството, като основанието за това е залог на търговските марки въз основа на договора с дружеството „Аносеп“.

От записите на охранителните камери става ясно, че заседание не е имало. Около 8 ч за няколко минути Кръстев и Янков са заседавали в зала, охранявана от хора, които не допускат никого вътре.

Още същия ден започва криминалното източване на сметките на „Олинеза“ от Иван Кръстев. На 17 август той превежда 180 000 лв. на свързаната с него фирма „Кокони“ ООД с основание за плащане по договор от 14 август и фактура без да има реална доставка на стоки и услуги.

Същия ден превежда още 185 000 лв. на свързаната с него фирма „Хриси 99“ ЕАД, собственост на майка му, по договор от 14 август и без фактура. На 18 август превежда още 300 000 лв. отново по договор и без доставка. На 28 септември прави особен залог в полза на „Хриси 99“ ЕАД на финансови средства и вещи на обща стойност 2 922 434 лв. Парите са 2 385 000 лв., а цялото офис оборудване и производствени съоръжения са за 537 434 лв. по амортизационна стойност.

Следват поредица от неизгодни сделки с цел източване на завода на обща стойност 26 119 618 лв. На 20 септември Кръстев заедно с Иван Янков, изпълнителен директор на завода продават общо 29 броя търговски марки и 6 броя промишлен дизайн на „Тритон“ ООД за сумата от едва 170 000 лв. при пазарна стойност на същите от 24 987 000 лв.

След това на 15 октомври продава 8 имота на дружеството на от 1 200 00 лв. при пазарна цена от 1 509 200 лв. На 8 декември с подписа на Иван Янков, но подбуден от Христо Кръстев са продадени още 15 имота, собственост на „Партньори“ АД. Купувач е „Олинеза Премиум“, представлявано от Иван Кръстев.

врага
Заводът „Олинеза“

Продажбата е за 548 588 в. при пазарна оценка 1 542 006 лв.

В обвинителния акт подробно са записани проведените от Христо Кръстев, Иван Янков и майка му Лилия Христова поредица от фалшиви общи събрания на акционерите на „Партньори“ АД – общо 6 в периода от 7 октомври 2014 г. до 31 декември 2015 г. С тях е увеличен капитала на „Партньори“ АД от 77 240 лв. на 1 724 000 лв. с апорт на 5 недвижими имота като се издават 1647 250 поименни акции с право на глас с номинал 1 лев. Така Христо Кръстев получава без правно основание 47,963 на сто от собствеността на Красимир Генов, равняващо се на 1 021 718 лв. от неразпределен дивидент в „Партньори“ АД и 739 599 лв. от недвижимо имущество, собственост на „Партньори“ АД, както и 28 на сто от дяловете на Красимир Генов в „Олинеза“ ООД, равняващо се на 7 958 576 лв. от стойността на „Олинеза“ като предприятие и 3 592 996 лв. приходи от съучастия.

Освен това е придобил и 28 на сто от дяловото участие на Красимир Генов в „Партньори 2011“ АД на стойност 345 337 лв. Всички тези незаконни действия по прехвърляния на дялове носят носят на Генов вреда на обща стойност 13 658 226 лв., според обвинителния акт на СГП.

Последното обвинение срещу Христо Кръстев е неплащането на данъчни задължения в особено големи размери – за 47 000 лв. отново с ползването на документ с невярно съдържание в годишната си декларация от 2015 г. Той не е декларирал приходи за 487 000 лв. и разходи за 15 000 лв.

Христо Кръстев е подсъдим по 4 члена на Наказателния кодекс – чл. 212 за използване на документи с невярно съдържание, чл. 203 за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, при което лишаването от свобода е до 30 години, чл. 220 за сключени неизгодни сделки и чл. 255 за укриване на данъци.

Общественият ракурс на моята болка е продиктуван от това, че не е нормално човек, който е извършил толкова много зло на съдружниците си и предприятието, в което си вади хляба, да се представя като миловиден човек, който е готов да отдели от залъка си, за да види работниците си усмихнати. Защото това драстично контрастира с методите му на действие и поведение в действителността“, пише до медиите Красимир Генов.

Остава да видим дали българското правосъдие ще успее да се справи с този класически казус за ограбване на съдружници в българския бизнес във времената на прехода.