До края на 2020 година България ще има суперкомпютър

0
50
Борисов и еврокомисарят Мария Габриел. СНИМКА: ПРЕСЦЕНТЪР НА МС

Инвестицията ще е в размер на 12 млн. евро

До края на 2020-та година в България ще бъде изграден суперкомпютър с мощността на компютрите в НАСА и със способности да прогнозира природни явления, да разработва лекарства и да проектира устойчиви на земетресения сгради. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов с българския еврокомисар Мария Габриел и ръководителя на генералната дирекция „Свързаност“ към Европейската комсия Роберто Виола.

Така страната ни ще стане една от осемте държави, в които ще заработят европейски суперкомпютри, в които ще бъдат инвестирани общо 1 милиарда евро. От българска страна инвестицията ще бъде в размер на 12 милиона евро, а суперкомпютърът ще бъде разположен в София Тех Парк.

Суперкомпютърът ще осигурява мрежа с целия регион и чрез технологията облак ще позволява свързаност с фирми, болници и други структури, обясни Роберто Виола, ръководител на дирекция „Свързаност“ към Европейската комисия. Той посочи страната ни като една от най-добрите школи за инженери и математици, които ще могат да работят по тази иновация. От своя страна премиерът Борисов опита да обясни какви ще бъдат способностите на суперкомпютъра.

Тези машини правят 4 милиона милиарда операции за секунда. Това дава огромна възможност за автомобилните производители в България. Защото всеки един детайл може да бъде тестван с милиони вариации на това, което може да му се случи в най-различни видове среди, натоварвания и подобни. Ако щете мостовете на магистралите и не само на магистралите. Сградите как биха реагирали, или целият строителен бранш“, каза той и допълни, че суперкомпютъра ще създаде огромни възможности и в здравеопазването.

Той ще работи 24 часа в денонощието, допълни още Борисов.