ДПС(Съдии) в битка с Ердоган за контрола над главното мюфтийство

Гонят като "гюленисти"-нурджии мюфтите на Търговище, Русе и Кърджали

0
1732
мюфтийство
Главното мюфтийство

Под натиск от Анкара сменят районните мюфтии, верни на движението

Стефан Ташев

Истински ураган бушува в главното мюфтийство в последните месеци. Причината сериозна задкулисна политическа битка на хората на Движението за права и свободи-ДПС с хората на турския президент Реджеп Ердоган, твърдят запознати. В битката са вкарани и мръсни номера, както и магистрати, които са под крилото на ДПС и на това дължат стремителната си кариера.

По заповед от Анкара се прави опит да се бетонира главният мюфтия Мустафа Хаджи и приближеното на него ръководство, като се отстранят „неудобните“ мюфтии, набедени за гюленисти-нурджии. От своя страна ДПС, инсталирало преди 6 години Хаджи на ръководния пост в мюфтийството, но сега се отрече от него заради политическата му обвързаност с Лютви Местан и партията му ДОСТ. Която пък се свързва с управляващите в Анкара.

Битката започна още преди последните парламентарни избори, когато бяха атакувани и арестувани мюсюлмански духовници, защото агитирали за ДОСТ.

В битката е намесена и съдебната власт и по специално съдия Стефан Гроздев, номиниран от ДПС за член на новия Висш съдебен съвет.

Гродзев е протеже на ДПС от зората на своята кариера още като младши съдия. Именно той регистрира мюфтийството на Мустафа Хаджи в съда. През 2014 г движението го пробутва за шеф на Софийския апелативен съд, но изборът му пропада.

Тогава бившият главен мюфтия Недим Генджев заедно с мюсюлмански ходжи произнесоха най-тежката клетва в исляма „Ляанет дуа“ срещу съдията от Софийския апелативен съд Стефан Гроздев пред сградата на ВСС.

Генджев и имамите заклеймиха съдията, като човек „нанесъл сериозни поражения на вярващите, на самия ислям и на религията в България“. Те се зарекоха над „предизвестения избор на съдия Стефан Гроздев за председател на съд“ да тегне „тежка прокоба“. 

Гневът на имамите е решение, произнесено от съдията, с което той определил като легитимен главен мюфтия не Генджев, а Мустафа Алиш Хаджи. Според тях съдия Гроздев взел 350 хиляди евро от турската държава, за да впише Мустафа Хаджи като главен мюфтия.

Според имамите съдия Гроздев е „олицетворение на магистратската зависимост от модела „КОЙ?“. Според Генджев кариерното развитие на магистрата започва от полицейската школа в Симеоново, „минава в пряката зависимост от ДПС, прокарва интересите на Доган в ЦИК“.

Контактите на движението и модела КОЙ в съдебната система дават плодове, защото на 18 август 2017 г. Тричленен състав на Върховния касационен съд- Съдиите Елеонора Чаначева, Росица Божилова и Светла Чорбаджиева подменят първоначалния въпрос за допускане до касационно гледане на вече отхвърления от САС избор на Хаджи и в процедура по разглеждането поставят нови два въпроса в противоречие с практиката и ГПК.

Жалбата срещу вписването на Хаджи за главен мюфтия от 2011 г е на Недим Генджев. С това решение ВКС бетонира Хаджи като главен мюфтия, според исканията на Анкара.

Проводник на това решение беше съдия Стефан Гроздев, по настояще кандидат на ДПС за член на ВСС. Това е скрит ход при опита на ДПС да превземе мюфтийството от вътре с нова конференция, то тя да се бламира и да остане последната вписана, т.е. тази от 2011 год. Бетонираното ръководство на мюфтийството започна вече чистка сред неудобните си подчинени, определени за „гюленисти“-нурджии.

Принуден е бил да подаде под натиск оставка мюфтията на Търговище, същото се случва с този на Русе, а в момента тече натиск „оставка по лични причини“ да подаде и мюфтията на Кърджали.