Държавата се кани да спре всички автомобили, които не отговарят на екостандартите

Екоминистърът Нено Димов обеща уреди за цялата страна

0
76
винетки
Снимка: архив

Шофьорите в София ще имат един месец, за да проверят колите си, преди КАТ да почне да ги проверява с газ анализатори

Автомобилите, които не отговарят на екостандартите, да не бъдат регистрирани в КАТ не само в София, но и в цялата страна. Държавата ще купи газ анализатори за всички пунктове на пътна полиция, обяви министърът на околната среда и водите Нено Димов, цитиран от OFFNews

За целта министерството ще договаря пари по оперативна програма „Околна среда“, уточни Димов. С кмета на София Йорданка Фандъкова той провери как работят 7-те газ анализатора, които Столична община предостави на КАТ-София.

Шофьорите в София ще имат срок от един месец, за да проверат дали колите им отговарят на екостандартите, преди КАТ да стартира проверките, обясни Фандъкова. Освен в пунктовете, с устройствата ще бъдат извършвани и проверки на пътя. 

Комисар Тенчо Тенев, началник на столичната пътна полиция, обясни, че устройствата проверяват техническото състояния на изгорелите газове на колите, а анализатор отчита какво е количеството на вредни частици. 

Стойността на газомерите е около 70 хил. лева, средства от бюджета на СО, посочи кметът на София Йорданка Фандъкова. „Анализите посочват, че около 60% от замърсяването на въздуха идва от движението на автомобили. Около 40% от битовото горене“, обясни Фандъкова. Тя подчерта, че строгият контрол е изключително важен.

Измерване през септември показа, че само около 6,5% от автомобилите в София замърсяват над допустимите норми, уточни кметът.