Д-р Данчо Пенчев: Българинът спря да се страхува от коронавируса

0
12
Д-р Данчо Пенчев Снимка: Канал 3

Има нова особеност в протичането на заболяването, положителните проби са на хора без симптоми или с много леко изявена клиника, казва шефът на РЗИ в София

„Не може да се каже, че сме изпуснали положението. И СЗО, и правителството, и щабът – постоянно казваха, че ние трябва да се научим да живеем с вируса. Българинът обаче сметна, че вирус вече няма и спря да се страхува от коронавируса. Той обаче продължава да е България и броят на положителните проби и хоспитализирани пациенти го доказва”, заяви пред Нова тв директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев.

По негово мнение всяка една рестриктивна мярка, която се налага, натрупва критична маса хора в обществото. Мерките се налагат за определен период от време и от тях се очаква някакъв резултат за същия период. По същия начин, когато мерките се либерализират, се очаква обратният вариант – критичната маса да започне да намалява.

„Има нова особеност в протичането на заболяването. Положителните проби са на хора без симптоми или с много леко изявена клиника. Случаите показваха едно положително развитие към бързо излекуване, но пък заразените оставаха вирусоносители”, обясни д-р Пенчев.

Според него мерките в страната категорично не се неглижират. За пример той даде заповедта на министър Ананиев от 00 часа тази нощ, която посочва, че маските стават отново задължителни на закрито.

Д-р Пенчев изтъкна, че динамиката на заболяването предполага и особености в реакцията за ограничаване на заразата.