Експерт: Записът с Борисов е манипулиран

0
330
измама
Записът е манипулиран.

Според радиоводещия Петър Генчев авторът доста си е играл да съшие отделни фрази

Бургаският радиоводещ Петър Генчев обяви, че изтеклият в публичното пространство аудиозапис с премиера Бойко Борисов е манипулиран.

„На 85% съм сигурен, че е пипан“, заяви той пред „24 часа“. До този извод стигнал, след като качил записа на специален софтуер и подложил на анализ звука.

Според Генчев, на когото не може да се отрече, че разбира от звукозапис, авторът доста си играл, за да сглоби думите, които се появиха на запис в публичното пространство от името на премиера Борисов. Според радиоводещия, за да прикрие съшиването на отделни фрази, авторът на записа нарочно е подложил звуков фон. Освен шума забавил и темпото на говора, за да замаскира грешките.

„При всички случаи е бил човек, който си разбира от занаята и доста се е потрудил върху записа. Не е бил аматьор, работено е с вещина по него“, категоричен е Генчев. Радиоводещият има 30-годишен опит при боравенето със звук и видео.

„Не казвам, че това не е гласът на Бойко Борисов. Но той има толкова много публични изяви, че винаги от речите му могат да се сглобят различни текстове. Направих тази проверка за себе си, нищо друго не съм целял – нито да обвинявам някого, нито да защитавам. Просто го качих на софтуера, с който работим в радиото, и установих, че това е фейк“, обясни Генчев. И добави, че направил проверката от професионална тръпка.

„Защото ми писна с мен да спорят хора, които не разбират от това. Всеки продавач на сергия се изказва по темата“, казва Генчев. И твърди, че докато не се появи оригиналният запис, този е „фойерверки, семки и бонбонки“.