Забраниха паркирането на автобуси пред „Александър Невски“

Въвежда се безплатно паркиране до изчерпване на местата в буферните паркинги при използване на градски транспорт

0
124
александър невски
Пред "Александър Невски" няма да паркират автобуси.

Общината с експресни мерки заради мръсния въздух-двойно поскъпва „синята зона“ и таксата за камиони в центъра на София

Със заповед на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова се забранява паркирането на автобуси пред храм-паметника „Св. Александър Невски“. Това съобщи общинският съветник инж. Симеон Славчев.

Според Славчев забраната за паркиране е показна за това, че когато усилията на гражданите и институциите се обединят, проблемите могат да се решат.

„Решаването на проблема с автогарата пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ доказва, че когато обединят усилия гражданското общество, гражданските организации, институциите в лицето на Столичния общински съвет и Столичната община, даден проблем много бързо и лесно може да бъде решен“, обясни още Славчев.

Междувременно Столична община иска двойно поскъпване на „синята зона“. Общината взима мерки за чист въздух в столицата. Предлага се обособяване на зони с ниски емисии чрез временно ограничаване на движението на автомобили. Такива зони има и в момента. Предлага се и промяна в организацията на движение в зона Център. Освен това общината предлага транспортът в столицата да е еко.Амбицията е до 2019 г. всички превозни средства на градския транспорт да са екологични.

Планира се и ограничаване на сметоизвозващите коли в центъра. Ще се анализира ефекта от т.нар. легнали полицаи. Товарните автомобили се оказват най-големите замърсители в София. Вдигат таксата за тези над 4 тона на 120 лева месечно, а тези над 30 тона ще плащат 150 лева такса на месец.

Въвежда се такса за работа на строителни машини като валяци и багери в центъра и Зона 1 ще плащат нова такса 60 лева месечно. Повече буферни паркинги иска от СО, защото трафикът след септември 2017 г. се е увеличил 6 пъти. Двойно увеличение на синята зона, предлага още СО. Общината моли гражданите да не използват твърдо битово гориво, а да преминат на алтернативно.

Въвежда се безплатно паркиране до изчерпване на местата в буферните паркинги при използване на градски транспорт. За доказателство ще служат билетите. СО също така умолява гражданите да не ползват колите си, а да ползват градския транспорт.

Ще се забранява движението на ПМС в зона Център при превишаване на фините прахови частици във въздуха.