„Захарна фабрика”, Катуница, Гърмен, Асеновград. Какво следва ?

Милиарди левове потънаха в нечии джобове за „ромски включвания”, декади и всякакви други глупости

0
305
роми
Спомени от "Факултета" в София.

Защо държавата си затваря очите за проблемите с ромите ?

СТЕФАН ТАШЕВ

Администрацията на община Асеновград започва проверки на незаконните постройки в циганската махала на града, съвместно с полицията.

Това да ви звучи познато ? Няма как да не е познато. Така беше в „Захарна фабрика” през 2005 г, в Катуница през 2011 г, в Гърмен през 2015 г.

Винаги едно и също. Трябват да бъдат пребити или убити хора, да започнат протести и тогава общинската и държавна администрация се сеща, че в гетата има незаконни къщи, че генерират престъпност и т.н.

Временно, кампанийно, докато утихнат протестите. И после пак по старому. Така ще стане и в Асеновград, където роми биха с лопати и брадви деца и техните треньори.

Държавата е като щраус, който си затваря очите пред проблемите с растящите гета, с хора, които мислят, че обществото им е длъжник и от което само трябва да взимат, без да дават нищо.

До следващият скандал и протести.

Сега ли се сети община Асеновград, че в гетото има незаконни къщи?  Както каза тази сутрин пред медиите родителят на едно от пребитите момчета- тези от 1000 души, станаха 15 000, които се препитават само със социални помощи.

Политиците се сещат за циганите само по избори, тогава те са желан и ухажван електорат, те са „сламката”, която пречупва гръбнака на политическия опонент, срещу заплащане разбира се.

Милиарди левове потънаха в нечии джобове за „ромски включвания”, декади и всякакви други глупости. Резултат-трето поколение хора от гетата расте със самочувствието, че той може да си прави каквото си иска, че държавата е длъжна да му осигури жилище, работа, хляб и всичко останало. Без никакви усилия.

Че в махалата си безнаказан, можеш да крадеш ток, да не плащаш нищо, да продаваш децата си като стока-събратята ти са с теб и винаги готови с брадви да те бранят.

Гетата отдавна са превърнати в депа за наркотици, контрабандни цигари, там се карат мигрантите на път за София, за проститутки и незаконен алкохол.

Ромите пък са пленници на циганските барони-които държат дебитните и личните им карти и им прибират парите, защото са им длъжници и са затънали до ушите. Те и така ги търгуват по изборите като стадо.

През 2005 г в „Захарна фабрика” при сблъсъци между роми и българи бе убит българския професор Станимир Калоянов. Убийците му не бяха открити.

На среща при кмета на община „Илинден” между полиция, пожарна, „Спешна помощ”, енерго, ВиК и социалните служби стана ясно, че в абсолютно незаконното гето в квартала живеят над 5000 души, сега са сигурно двойно повече, а на адреса „Кукуш” №3 се води само една чешма. Никой не плаща, разбира се, и борчовете за вода се измерват с хиляди левове.

От ВиК обясниха, че не смеят да припарят до махалата от страх за живота си. Същото е с тока. Спешните медици също го избягват, защото обикновено ги бият.

Други светове, друга планета. „Захарна фабрика” не е изключение, а правило. Така е във „Факултета”, така е в „Столипиново”, така е навсякъде в България.

От криворазбрана политкоректност, етническа толерантност и евроценности.

В Катуница трябваше да загинат две млади момчета, за да се задейства държавата. И стана ЧУДО! Изведнъж се разбра, че т.нар. Цар Киро не е плащал никакви данъци, че имотите му в селото са незаконни, че произвежда фалшив алкохол без да плаща акцизи и т.н. Ти да видиш.

За три години напъни и протести в Гърмен, пак след масов бой между роми и българи, успяха да съборят две-три бараки и до там.

До следващия бой.  Какво ще се случи в Асеновград ? Басирам се, че същото. Ще има няколко дни протести, ще се изсипят агитки, рокери, националисти. Ще повикат: Циганите на сапун! Ще повеят българското знаме и ще им омръзне. Най ще си изпатят полицаите, които ще трябва да висят с часове по жегата с бронежилетки и каски, за да пазят етническия мир.

Защитата на ромите ще се поеме от ДПС, те си имат хора за тази работа, ще наемат адвокати, правозащитници. Най-много след година да бъде съборена някоя барака. Толкова.

Живея в центъра на София и мога да ви обясня как се калява „етническа толерантност”. В двора, където съм израснал, имаше порутена къщичка. Общината вместо да я събори, я ремонтира и настани роми. Казват, че една от семейството имала дебели връзки в община „Възраждане”, където работела като чистачка.

Всяка вечер, през уикенда се почва от обяд, трябва да слушаме под прозорците си яка циганска чалга „на макс”. Крясъците на пияните обитатели даже не ги броим. Издържахме две сватби, тогава имаше и оркестри на живо, и едно кръщене….

Какво да се прави, каляваме етническата си толерантност като стоманата при Павел Корчагин.

Докато на някой не му издържат нервите и стане като в Асеновград.  Моите уважения към европейските ценности, към общината, към закона, но защо, по дяволите, трябва да търпя това ?

Защо съм длъжен да слушам циганска чалга и пиянски крясъци всеки ден от скучаещи хора, които освен да отидат до социалната служба да си вземат помощите, не се занимават с нищо друго?

Не искам никого да правя на сапун, да убивам, толерантен съм,но всичко си има мярка. Нали?

А колко хора са като мен ?