За 9 септември кървав фонтан в центъра на София

0
132
Кървавият фонтан Снимка: Нова тв

Кървавата баня се крие зад маската на антифашизма, казва скулпторът Андрей Врабчев

Фонтан в Докторската градина в центъра на София, близо руския информационен център, беше оцветен в червено в понеделник по повод 9 септември, съобщи Нова тв.

Непосредствено до малкото изкуствено езеро бе поставен плакат с надпис „Честит празник, неблагодарници“.

Автор на идеята е скулпторът Андрей Врабчев. Той твърди, че актът му е морален, а не политически. Идеята му хрумнала след избухналия преди дни дипломатически скандал между България и Русия. Повод за това стана откриващата се днес в руското посолство у нас изложба „75 години от освобождаването на Източна Европа от нацизма“.

„Вероятно има и хора, които са били унищожени с причина. Но когато това се случва без съд и присъда и когато страшно много хора са унищожени без причина, това не може да бъде наречено борба против фашизма. Знаем, че тази кървава баня се крие именно зад маската на антифашизма. Когато един човекомразен режим се крие в борбата срещу друг човекомразен режим, това не може да породи нищо хубаво. Ние 30 години не можем да излезем от този кръг“, коментира Врабчев.

На въпрос дали се страхува от санкции заради оцветяването на фонтана, той отговори: „Който го е страх от мечки, не ходи в гората“.