Лекарският съюз застава категорично зад действията на министъра на здравеопазването

0
48
Костадин Ангелов Снимка: МС

Реално голяма част от бизнесите продължават да работят

Българският лекарски съюз /БЛС/ застава категорично зад действията на министъра на здравеопазването и призовава за разумно говорене и конструктивен диалог относно противоепидемичните мерки, пишат от лекарската организация.

Като осъзнава необходимостта от навременни и ясни отговори на поставените от обществото въпроси, БЛС с тревога следи нарастващото напрежение сред обществото заради действащите противоепидемични мерки, признават от организацията и се обявяват за ясни параметри и критерии, при които затворените бизнеси да могат да заработят отново.

В допълнение организацията изтъква, че е от особено значение решенията да се вземат бързо и навременно, като се отчете, че в сравнение с останалите страни в Европа, мерките у нас са сред най-либералните и реално голяма част от бизнесите продължават да работят.

За БЛС е неприемливо борбата с епидемията да се определя като лична вендета на министъра на здравеопазването и да се внушава, че действията на проф. Ангелов са плод на „лично отношение“.

Грозно и недопустимо е да се напада човека, извел като приоритет опазването на живота, както на медиците, така и на всеки един български гражданин. Не е редно да се прави съпоставка, и то в национален ефир, на една тъмна епоха, свързана с физическото ликвидиране на 6 млн. души и днешните икономически трудности, в които се намира целият свят. Целенасоченото отнемане на живота няма нищо общо със стремежа за неговото опазване“, настояват от БЛС.

За съсловната организация единствен приоритет е животът, а балансираното, рационално и гъвкаво управление на мерките, заедно с осъзнаването на необходимостта от тяхното стриктно спазване, са определящи за това как ще продължим да функционираме като общество.

Опасността, за съжаление, все още не е отминала и всеки трябва да даде своя принос, защото борбата с епидемията е и лична отговорност и това кога и по какъв начин ще излезем от нея зависи от всеки един от нас“, подчертават от съсловната организация.