МВР с превантивни мерки заради очакваните валежи

При силен дъжд не влизайте в подлези и в метрото, съветват огнеборците

0
48
валежи
Не влизайте в подлези или метро при силен дъжд, съветват от пожарната

Шефът на пожарната ще обиколи Ямбол, Бургас и Хасково

Министерство на вътрешните работи (МВР) разпореди превантивни действия заради обявения оранжев код за проливни валежи. Според прогнозата за предстоящите дни, МВР предприема мерки за евентуално усложняване на обстановката.

От ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ са изпратени писма до областните управители за преглед на техническото състояние и наблюдение на нивата на водоемите в прилежащата територия.

Дадени са указания за предприемане на превантивни действия по почистване и наблюдение на критични точки от канализационната и пътната инфраструктура на населените места, както и осигуряване на информация за съответните водни обекти. В структурите на ОДМВР е създадена организация за оказване на съдействие на местната власт, при необходимост.

Дадени са допълнителни указания на териториалните структури на ГДПБЗН за повишаване на готовността в случаи на възникване на извънредни ситуации, както и за своевременното информиране на представителите на изпълнителната и местната власт. В тази връзка директорът на главната дирекция ще посети областите Бургас, Ямбол и Хасково.

В готовност за реакция е оперативният щаб на МВР, който е в непрекъсната връзка с Националния оперативен център към ГД „ПБЗН“.

Безопасно поведение преди, по време и след наводнение, за да запазят хората живота, здравето и имуществото си:

– да не се изпада в паника, да се прецени ситуацията и намери безопасно място, ако е необходимо;

– да не се пресичат силно течащи води, ако се придвижват с МПС. Изключително опасни са опитите за спасяване на превозното средство, тъй като само 15 см силно течаща вода е в състояние да движи автомобилите;

– задължително да се изключват електрозахранването и подаването на газ в домовете;

– да има осигурени пакети със суха храна и чиста питейна вода. В случай на сериозни наводнения, не е препоръчително използването на водата от чешмата, има опасност тя да бъде замърсена от високите подпочвени нива на водата;

– документите да са подготвени на лесно достъпно място;

– да има план за действие със семейството – контакти с деца, роднини и близки, да се съобразяват с указанията на местната власт и полицията;

– хората редовно да се информират за актуалната обстановка в района, в които се намират или там, където искат да отидат;

– да не се влиза в подлези, включително в метрото;

– ако сте сред природата, важно е да не се застава под мостове, да не се движите в дерета или други подобни места, където би могло да се получи силен отток на вода, който носи дървета, камъни и други тежки предмети, опасни за живота.

– ако се намирате в обществена сграда, спазвайте указанията на хората, които се грижат там за тяхната безопасност. Подробни правила за поведение и действие при наводнение могат да бъдат намерени на сайтовете на ГДПБЗН, МВР и pojarna.com.