Младен Маринов иска катастрофите да намалеят с 50%

В МВР се изгражда единен център за обработка на нарушенията, който да генерира всички нарушения

0
63
картини
Младен Маринов

Вътрешният министър подкрепи системата „Бонус-малус“ за застраховките

Цената на „Гражданската отговорност“ да зависи от поведението на водачите и тяхното минало. Това поиска министърът на вътрешните работи Младен Маринов в коментар по време на форума „Заедно за по-безопасни пътища“, организиран от Съюза на българските автомобилисти (СБА). Така той подкрепи идеята за модела „Бонус-малус“, тоест премии при застраховане на изрядни водачи и обратното по-високи застраховки за водачите с нарушения.

Освен, че Маринов пожела формирането на цената на задължителната застраховка да зависи от поведението на водачите и от тяхното минало, той призова това предложение да мине широко обществено обсъждане и евентуално да се стигне до промяна в законодателството.

Маринов добами, че три пъти се е покачила административно-наказателната и контролната дейност на МВР.

При по-големите санкции има значително повишаване на събираемостта на глобите. Той даде за пример приходната част на бюджета на МВР, при който едната част, формиращата се от глоби, е с над 17 милиона повече от предвиденото.

Бюджетът на МВР е сметнат да финансира основните политики на министерството, като една от основните политики е пътната безопасност.

За модернизацията на контролната дейност също са заделени пари, отбеляза силовият министър и обясни, че поетапно трябва да се модернизират техническите средства на пътя, с които се очаква да се противодейства на корупционните практики.

Маринов посочи, че се отбелязва намаление по тежките показатели, но, по думите му, „това е борба на мускули“. Увеличаването на глобите и налагането на санкции дава резултати, които обаче не са трайни. Той призова хората да не привикват с по-големия контрол.

Според Маринов, ако се въведат скоростни отсечки, камери на магистралите, както и ако се наблегне повече върху поведението на водачите, то катастрофите драстично ще намалеят.

По думите му всеки човек трябва да си прави сметка, когато нарушава закона, и това трябва да му се отрази по най-бързия начин.

Вътрешният министър заяви, че една от реформите в МВР се очаква да бъде насочена в изграждането на така наречения Единен център за обработка на нарушенията, който да генерира всички нарушения.

„Това ще повиши с 50% ефективността на полицейските служители“, изтъкна Маринов.

Той добави, че вижда реформата в министерството с техническо обезпечаване и нови технологии за работа. И се надява, че катастрофите у нас ще намалеят с 50%.