Мюфтийството клепа България пред ОССЕ заради ДИАНЕТ

Обвиняват ни, че сме расисти, нетолерантни и вършим геноцид над мюсюлманите

0
281
мюфтийство
В България има джамия в памет на жертвите на опита за преврат в Турция. СНИМКА: BtV

Изтриха скандалния клип с признанията на главния секретар към Ердоган и Турция

 

Хора на Главното мюфтийство са обявили България за нетолерантна, расистка държава, която тормози мюсюлманите и не зачита правата им. Това съобщиха информирани. Това е станало на допълнителната среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа-ОССЕ в Хофбург, край Виена на 22-23 юни т.г. Срещата там е била на тема „Свободата на религията или вярата. Възможности и предизвикателства за борба срещу антисемитизма, нетолерантността и дискриминацията срещу християни, мюсюлмани и представители  на други религии“.

На тази среща е изнесен доклад от българското Главно мюфтийство, в който са посочени данни, позорящи България. От мюфтийството обявили, че поради едностранно прекратяване на договора им с Турската дирекция по вероизповеданията-ДИАНЕТ е спряно финансирането на мюфтийството от страна на Турция, което им пречи да функционират.

Да припомним, че по време на предизборната кампания през пролетта ДАНС изгони петима служители на ДИАНЕТ като опасни за националната сигурност на страната.

 

Според запознати обаче, такова споразумение няма. В доклада, позорящ България, се твърди, че страната ни не обръща внимание на престъпленията от омраза, а прокуратурата не обръщала внимание на такива престъпления. За пример е посочен спорният казус с дъщерите на заместник-главния мюфтия Бирали Бирали, които твърдяха, че са бити, защото са мюсюлманки, но другите участници в скандала твърдят обратното.

Заради този казус в доклада е съобщено, че мюсюлманското общество у нас е на прага на търпението си.

От мюфтийството се оплакали, че държавата им краде имоти и ги реприсира. Отделно от това вероизповеданието твърди, че патриотични и националистически формации по време на предизборната кампания са правили изказвания, които ги дискриминират, а медиите и обществото проявяват нетолерантност.

Отправят се и обвинение към България, че е ограничила избирателните права на българите в чужбина.

За пример е посочен сегашният вицепремиер Валери Симеонов, който нападнал на границата възрастна жена. Сега според тях той провеждал геноцид над мюсюлманите.

Междувременно скандалният клип на главния секретар на мюфтийството Джелал Фаик, за който Breaking.bg първи съобщи, бе изтрит от социалните мрежи. В него Фаик се кълне в любов на Ердоган, майка Турция и „нашето турско правителство”.

 

Това според запознати не е никак случайно. За разлика от повечето държави в ЕС, които забраниха официалните чествания по повод годишнината от опита за преврат на 16 юли, както и не допуснаха официални турски лица на тях, в България не реагираха на честването.

То първоначално бе насрочено в Шумен, но по-късно заради Патриотичния фронт преместено в Разград, където присъстваха представители на турското посолство, мюфтийството и партия ДОСТ на Лютви Местан.