Новият ВСС прегласува избора на Георги Чолаков за шеф на ВАС

Той е изпратил писмо с готовност отново да се яви на изслушване

0
54
Георги Чолаков
Георги Чолаков

Няма да се открива нова процедура за избор

Висшият съдебен съвет няма да открива нова процедура за избор на председател на Върховния административен съд, а ще продължи старата и то от етапа изслушване и гласуване само за Георги Чолаков. Това стана ясно на днешното заседание на съвета, на което бе обсъден указът на президента Румен Радев, с който той върна предложението на ВСС за назначаването на Чолаков за председател на ВАС и обсъждане на процедурата.

Преобладаващото мнение във ВСС беше, че не трябва нова процедура. Само председателят на ВКС Лозан Панов, Севдалин Мавров и Цветинка Пашкунова бяха на мнение, че всичко трябва да започне отначало.

След като беше взето решение със 17 на 3 гласа, че ще продължи старата процедура, започна спор от кой момент да бъде това. Дали трябва единствено да се гласува за Георги Чолаков, който бе избран за шеф на ВАС на 11 септември, дали да бъде изслушан само той и да се гласува за него, или трябва да бъдат изслушани и двамата кандидати – Чолаков и Соня Янкулова.

Председателят на ВАС Георги Колев изрази становище, че трябва да проведе единствено гласуване за кандидатурата на Чолаков.

Главният прокурор Сотир Цацаров поясни, че процедурата за избор се състои от три етапа – изслушване на кандидатите, гласуване и избиране и предлагане на президента за издаване на указ за назначаване на одобрения кандидат. Според Цацаров съветът е на етап три, защото държавният глава не подписа указ за назначаването на Чолаков за председател на ВАС.

Същевременно обаче самият Чолаков е изпратил днес писмо до съвета, в което изразява готовност отново да се яви пред ВСС, за да изложи вижданията си и да отговори на въпроси. Според Вероника Имова това негово предложение трябва да бъде уважено.