Нов бизнес-регистрираш мигранти у вас срещу 100 лв

Никой не знае какво се случва с чужденците, след като напускат центровете за бежанци

0
179
мигранти
Снимка: архив

Зарибяват безработни и пенсионери с примамливата оферта

Покрай нелегалните мигранти, които преминават през страната, се вихри и нов бизнес-фиктивната им регистрация на адреси най-вече в София и Перник срещу 100 лв. Това съобщиха за Breaking.bg запознати.

Обект на интереса от страна на каналджийската мафия за този бизнес са безработни, пенсионери и соицално слаби семейства.

Офертата се предава от уста на уста от името на митичен адвокат, който никой не е виждал. Уговорката е срещу 100 лв да регистрираш мигранти на домашният ти адрес.

Зарибяването е лесно, няма никакви проблеми, само заявяваш за посочени на теб  хора пред регистрационно-приемателните центрове за мигранти, че тези хора могат да ги напуснат и ще живеят в дома ви.

За услугата получаваш 100 лв на ръка, без дори да видиш хората, които ще „живеят“ у дома ти.

Преди три години в бума на мигрантската криза  регистрирането на мигранти от центровете за бежанци на фиктивни адреси бе масова практика.

Услугата варираше между 150 и 300 евро на човек, в зависимост от населеното място и колко души искат да се регистрират на един адрес. Стигна се до куриозни ситуации в една къща в Харманли например формално да живее 20-членно семейство бежанци, без да се броят стопаните на дома.

Това бе прекратено след гласуването през юли 2015 г. на промените в Закона за гражданската регистрация. Те бяха насочени срещу т.нар. изборен туризъм, но засегнаха най-много мигрантите.

Една от мерките срещу регистрирането на голям брой лица на един адрес беше промяна в Закона за гражданската регистрация. „Съгласно чл. 92 от Закона за гражданската регистрация, броят на лицата, които могат да се регистрират по постоянен или настоящ адрес  на едно жилище, не може да надвишава двукратния брой на лицата, които обичайно могат да обитават съответното жилище“, приеха тогава депутатите.

Една от най-важните промени бе идеята общинските администрации да не позволяват регистрирането на голям брой лица на един адрес.  Според закона, за да се регистрират десетки лица на един адрес, е необходима съответната квадратура жилищна площ.

Депутатите приеха, че са необходими 10 квадратни метра жилищна площ на човек. Затова стана невъзможно да се регистрират толкова много хора на един адрес — дори и някой да иска, в системата излиза каква квадратура е апартаментът и ако хората са повече от позволената за това квадратура,  просто системата не го допуска.

Затова трафикантите на хора измислиха нова схема-„разпръскване“ на мигрантите на малки групи от по четири пет души. Така падна и тарифата за фиктивна регистрация от 300 евро на 100 лв.

Когато един мигрант се настани в центровете в София или в страната, той вече е подал молба за държавна закрила и чака отговор в продължение на няколко месеца.  През това време той живее в център за бежанци. Когато получи отговор от Агенцията за бежанци, че има хуманитарен или бежански статут,  чужденецът трябва да предостави адрес, на който заявява къде ще живее.

Това е едно от изискванията в процедурата по издаване на статут. След това той трябва да напусне центъра за бежанци. Така допреди две години и половина чужденците съвсем спокойно можеха да посочват като адреси центровете за бежанци, в които живеят.  По този начин никой не знаеше какво всъщност се случва с един чужденец, който има български документи за самоличност и къде може да бъде намерен.

Едва след това влезе в сила изискването на Агенцията, бежанците да предоставят адрес в общината, в която ще живеят, и да се регистрират там.  Така се стигна до бизнеса с черната борса на адреси за бежанци.

Целта на фиктивните адреси е мигрантът да напусне центъра и да търси път към Западна Европа през каналджийските мрежи. Проверките дали наистина регистрираните хора живеят на тези адреси са чисто фиктивни, да не кажем, че въобще не се извършват. Агенцията за бежанците няма ресурс да извършва тези проверки, а МВР също не прави такива.

Реално мигрантите напускат центровете, където са регистрирани, „живеят“ на българските си адреси, а всъщност напускат нелегално страната. Както са и влезли.

Или просто изчезват.

Същото сочат данните на Гранична полиция за първите пет месеца на годината. При опит да напуснат страната нелегално през българо-сръбската граница са задържани 1532-ма души, от общо 1720 души направили опит да напуснат нелегално страната.

Статистиката на МВР и Агенцията за бежанците показва, че реално у нас бройката на останалите мигранти с бежански статут се брои на пръстите на едната ръка. Всички други се се изнесли в посока Западна Европа.

 

Запознати споделиха, че бизнесът с фиктивните регистрации на мигранти се разраства най-вече в София, но предпочитана дестинация бил и Перник, заради близката му връзка със столицата. Десетки пенсионери се хвалели, че с парите от чуждестранните им „гости“, на които не са видели очите, са успели да си покрият разходите за ток.