Общината с извънредни мерки срещу мръсния въздух в София

Големите градове в България остават в плен на смога през следващите дни

0
66
въздух
Големите градове остават в плен на мръсния въздух.

Ползвайте градския транспорт, а не автомобили, призова кметът Фандъкова

Днес очакваме превишаване на нивата на фини прахови частици два пъти над нормата: https://goo.gl/LbpX1L. Това съобщи във Фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова. Заради смога тя призова хората да ползват градския транспорт, а не личните си автомобили. Ето какво написа Йорданка Фандъкова:

Всички буферни паркинги на метрото днес ще работят напълно безплатно за всеки, който остави колата си и използва градския транспорт, до изчерпване на капацитета им. Аз лично ще използвам градския транспорт, за да отида на работа и призовавам всички, които могат, да оставят личните си автомобили в днешния ден. От днес КАТ-Пътна полиция ще спира за проверка автомобили, които видимо замърсяват въздуха.

Пиковите стойности през студените зимни дни се дължат основно на отоплението на нискокачествени въглища, сурови дърва и отпадъчни материал. В последните седмици екипи на Столичен инспекторат и полицейските управления направиха 140 проверки в кварталите, с най-много сигнали, това са „Красна поляна“, „Овча купел“, „Подуяне“, „Кремиковци“. Продължавам да настоявам парламентът да криминализира нерегламентираното изгаряне на отпадъци, защото административните санкции, които ние налагаме нямат нужния ефект. Днес проверките на екипите на общината, полицията и РИОСВ ще продължат.

Големите градове у нас остават в плен на мръсния въздух в следващите дни, съобщи Нова телевизия. Безветрието и задържането на студения въздух ниско над земята са причина да дишаме отрови. По данни на показателя „Air Quality Index“ на Европейската комисия тази сутрин концентрацията на фини прахови частици (PM10) е над нормите в почти всеки голям град.

Най-опасен въздух дишат в София, Перник, Пловдив, Русе, Горна Оряховица и Шумен, където запрашаването е 2-3 пъти над среднодневните норми от 50 µg/m3. Вятър очакваме чак в нощта срещу сряда, когато насъбралият се смог ще може да бъде разнесен. Запрашаването в големи количества затруднява дишането и може да доведе до увреждане на дихателните пътища. Особено чувствителни към тези замърсители за хората с хронични белодробни заболявания.