Общ българо-македонски събор в Смилево почита героите на Илинден

Събитието ще се проведе на 22 юли 2017 г. (събота), от 17, 30 часа по местно време

0
265
илинден
Съборът в Смилево се провежда за девети път

БККС поръчва: От общо минало към общо европейско бъдеще!

Тази година се навършват 114 години от славното Илинденско-Преображенско въстание – символ на борбата за свобода на българското население от Македония, Одринска Тракия и Беломорието, които по силата на Берлинския договор от 1878 г. остават под робство в Османската империя.

По този повод, и тази година вече девети път Българския културен клуб – Скопие (БККС) организира народен събор за тържествено отбелязване на тази светла дата от общата история на Република Македония и Република България. Събитието ще се проведе на 22 юли 2017 г. (събота), от 17:30 часа по местно време, в Смилево, Република Македония. Като част от програмата, пред паметника на Даме Груев в Смилево ще бъдат прочетени поздравителни писма, проведени празнични слова и ще бъдат положени венци и цветя.

БККС кани гражданите на Република Македония и Република България, своите членове и симпатизанти и всички заинтересовани да участват в съвместното честване, за да покажем заедно, че днешните поколения, които се чувстваме потомци на смелите илинденци и преображенци, не сме забравили и никога няма да забравяме саможертвата на нашите деди, които са дали живота си в борбата за народна свобода срещу кървавия отомански деспотизъм.

Нека същевременно това събитие е една от първите стъпки за практическо изпълнение на договора за добросъседски отношения между Република Македония и Република България, който с радост и надежда очакваме да бъде подписан на 2 август тази година.

Но и да им кажем и не на всички, които работят срещу тази благородна кауза!  Революционерите от истинското ВМОРО бяха за европейския път и европейските ценности срещу диктатурата и деспотизма от какъвто и да е вид.

Нашата обща история трябва да ни обединява и от двете страни на Осогово – както са били обединени и нашите деди от поробените Македония и Одринска Тракия в техните усилия за свобода, национална независимост и европейски просперитет.