„Оти сакам да съм кмет, а нарушавам закона?“

0
1396
Предизборна агитация на кандидат за кмет в Елин Пелин.

Как с примитивни битовизми се привличат избиратели ?

Сред примитива на политически нрави у нас, се открои една ярка проява на пошлост, изразяваща се в битовизъм на най-ниско ниво и обидно подценяване на интелекта на избирателя. Да се заиграваш с патриотичните чувства на хората, да използваш българския, и по-конкретно – шопския фолклор и традиции за политически дивиденти и да смяташ, че ти си патентовал родолюбивата кауза и имаш изключителни права над нея, е меко казано цинично. Явно нищо свято не остана и целта оправдава средствата! Става дума за агитационна брошура, която би могла да бъде чудесна илюстрация към фейлетона на Алеко Константинов „Бай Ганьо прави избори“:

Защо съм Ганьо Балкански, ако няма да зная и този занаят. Ти, господине мой, тури ме в която щеш околия и ми кажи когото щеш да ти избера. Едно магаре тури за кандидат, и магарето ще ти избера, майка му стара! Само дай ми околийския с жандармите и ми дай 1000-2000 лева. Да ти събера аз тебе, приятелю мой, ония ми ти синковци от кол, от въже, тъй 40-50 прангаджии и да ги наредя в две-три кръчми по краищата, да им подложа по ведро на глава, па да им извикам: „Ха бакалъм! Да живее България!“

Е, да де, ама само с гръмки фрази „Да живее България!“ не се управлява! Да превърнеш патриотизма в патриотарство и народното в народняшко и да смяташ, че въздействайки на емоционално ниво избирателите няма да се сетят да попитат за реална програма и конкретика, е меко казано наивно. И за да не бъдем голословни, нека цитираме конкретни текстове от агитационната листовка:

Оти сакам да съм кмет“

Оти да се косиме, и теа избори ша минат!

От секи келеш кмет не стая, но от секи кмет – келеш секогаш!

Я не бачкам за пофала, она работата сама ме фали!

Изберете кмето, да бере гайлето!

И сам да съм у съвето, па ше съм опозиция!

Чудесен сценарий за първоаприлска халтура, но в предизборна листовка е някак нелепо!

Но, за да бъдем разбрани, ще влезем в същата стилистика с няколко конкретни въпроса:

Оти сакаш да си кмет?“

Оти сакаш да си кмет, а нарушаваш закона? /Твоите предизборни плакати са окичени на нерегламентирани места – върху дърветата като гирлянди, което е грубо нарушение на Изборния кодекс и Заповедта на община Елин Пелин/

Оти сакаш да си кмет, а па нарушаваш закона? /Върху предизборните ти листовки никъде не пише, че купуването и продаването на гласове е престъпление, каквото е законовото изискване: Чл. 183. (1) По време на предизборната кампания кандидатите, партиите, коалициите и инициативните комитети може да изготвят и разпространяват плакати, обръщения и други агитационни материали. На всеки агитационен материал задължително се отбелязва от чие име се издава.

(2) Всеки агитационен материал съдържа информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление, като информацията заема не по-малко от 10 на сто от лицевата площ на агитационния материал и е разположена в обособено поле.

И сега закономерно възниква въпросът: Само сега, по изключение в предизборната кампания ли се нарушава закона, или това е норма на поведение от преди това?

На финала, за да е напълно завършена гореспомената предизборна брошура, в духа на шопския хумор, предлагам да добавите и следния анекдот:

Какво ново че кажеш, Нане?

Новото е, че моята Пена у неделя гласува,

ама не сака да каже за кого, демек тайно,

та после стана нужда да я тепам явно.

И не забравяйте: Купуването и продаването на гласове е престъпление…….боят също!