Откриха отсечката на магистрала „Струма“ от Кресна до Сандански

Дължината и е 24 километра

0
100
кресна
Регионалният министър Петя Аврамова открива новият участък от "Струма".

Заедно с нея се включват още 3 пътни възела, 25 големи съоръжения, както и 4 площадки за отдих

Официално беше открита нова 24-километрова отсечка от магистрала „Струма“ в участъка между Кресна и Сандански. Заедно с нея се включват още 3 пътни възела, 25 големи съоръжения, както и 4 площадки за отдих, съобщава БНТ.

Преди минути приключи официалната церемония за откриването на трасето. А то ще бъде отворено за движение след около 2 часа. За първи път на българска магистрала има изградени 4 места за отдих, където са построени тоалетни и ТИР-паркинги. Предстои да бъдат изградени и заведения за хранене, както и бензиностанции.

След пускането в експлоатация на ЛОТ 3.3 от АМ „Струма“ остава да бъдат изградени още два участъка – от Благоевград до Крупник и най-тежката част на магистралата – през Кресненското дефиле. За там беше избран вариант, в който трасето да бъде изградено на две части, като в посока от Симитли към Кресна да се използва сегашният главен път Е-79, а в обратната посока ще бъде построено ново трасе през планината, източно от Кресна и ще минава през селата Ощава и Стара Кресна.

С откриването на новите 24 км от магистралата движението се изнася извън 3 населени места – Сандански, Струмяни и Долна Градешница, което ще облекчи трафика. На церемонията присъстваха транспортният министър Росен Желязков и регионалния министър Петя Аврамова. По думите ѝ, от август тече и процедурата за избор на изпълнител за проектирането и изграждането на магистралата през Кресненското дефиле. Очаква се строителството да започне през следващата година и да бъде завършено в срок.