Подписахме с Гърция за нов транспортен коридор

Ципрас определи проекта като лост за развитието на целия регион 

0
58
българия
Българо-гръцката среща бе в Кавала

 Премиерът Борисов: Ще договаряме участието на Сърбия и Румъния на среща във Варна

България и Гърция ще си сътрудничат за развитието на транспортния коридор между градовете СолунКавалаАлександруполисБургасВарна и Русе, който ще включват модерна жп и пристанищна инфраструктура. Това предвижда Меморандумът за разбирателство между двете държави, който беше подписан на официална церемония в гръцкия град Кавала, в присъствието на премиерите Бойко Борисов и Алексис Ципрас.

Проектът за изграждане на ж.п. връзки между гръцките пристанища Солун, Кавала и Александруполис и българските пристанища Бургас, Варна и Русе, ще се управлява съвместно от Гърция и България чрез създаване на общо дружество, стана ясно след подписването на Меморандума за разбирателство между двете държави.

Към него ще се присъединят още две държави – Румъния и Сърбия и това ще се договаря на четиристранна среща във Варна, която предстои, това обяви българският премиер Бойко Борисов.

Българският премиер обвърза днешния празник на Съединението с подписания документ и заяви, че стартът на този проект стартът на този проект означава продължаване на съединението между газовите и енергийните хъбове на Балканите, а това е предпоставка за развитието на туризма и търговията.

Гръцкият му колега Алексис Ципрас определи проекта като лост за развитието на целия регион и шанс за развитието на бизнеса и създаване на нови предприятия. Българският министър-председател от своя страна заяви, че още през октомври, заедно с Алексис Ципрас ще представят идеите си на председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер и ще търсят шанс за финансирането на проекта.


И двамата ще защитават тезата, че трябва да се гледа напред, че когато Европа е единна, има просперитет и че Балканите са регион с особено стратегическо значение и без неговия принос Европейският съюз не би се справил с редица предизвикателства.