Разбиха банда за износ на проститутки в Европа

Спецакцията е под кодовото название "Европа"

0
154
проститутки
Снимка: архив

Преди 2 г Испания ни дава информация за сводниците

Беше неутрализирана престъпна група за трафик на хора с цел сексуална експлоатация в Испания, Германия и Швейцария. Това каза на брифинг административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

„Темата на брифинга е международна операция между България и Испания. Беше неутрализирана престъпна група за трафик на хора с цел сексуална експлоатация в Испания, Германия и Швейцария. Операцията е с название „Европа“. Ние имаме много добри контакти с всички партньорски служби.

Постоянно се провеждат такива операции. Тази не е изолиран случай“, коментира Гешев. По думите му Специализираната прокуратура поддържа и извършва съвместни операции с почти всички европейски служби. „Операции като тази обезсмислят коментарите дали има смисъл от специализирано правосъдие или не в България“, каза още той.

 Неутрализирана престъпна група за трафик на жени е действала в няколко европейски държави с изключително много участници в нея. Това каза Красимир Тренчев, заместник-ръководителя на Специализираната прокуратура и наблюдаващ делото прокурор във връзка с неутрализираната организирана престъпна група за трафик на жени с цел сексуална експлоатация.

„Разследването по случая започна в България в края на 2015 година. Тогава бяхме информирани от испанските власти по линия на международното оперативно сътрудничество за наличието на такава организирана престъпна група, която извършва дейността си и там.

Испанските колеги са започнали работа по случая още през 2014 година. Имахме 2 опции за взаимодействие и сътрудничество. Единият вариант беше да помагаме на испанските колеги чрез изпълнение на молба за правна помощ като съдебна поръчка.

Другата алтернатива беше създаването на съвместен екип за разследване. Проведохме и няколко видеоконферентни връзки и телефонни разговори с колегите от там. Взе се решение с оглед обема на групата като изключително много участници в нея и доста на брой пострадали, че по удачният вариант е да се създаде съвместен екип за разследване“, разказа прокурор Тренчев.

Той уточни, че в началото на 2016 година е образувано досъдебното производство от българска страна и са проведени няколко координационни срещи, чрез които са изяснени задачите на всяка част на екипа.

„Последната ни среща беше преди около месец в Хага. Беше уточнена датата на реализацията. Два-три дни отне едновременното провеждане на такава операция на територията на Испания и България“, обясни още прокурорът. Той отбеляза, че операцията е наречена „Европа“, тъй като дейността, която извършва групата касае няколко европейски държави. „Бяха изпратени 16 европейски заповеди за арест.

Интересното в случая беше, че голяма част от лицата постоянно пътуват между Испания и България и не се знаеше точно колко лица ще са в България в момента на реализацията от наша страна, които трябва да бъдат задържани“, посочи още Красимир Тренчев.

„Благодарение на тясното ни сътрудничество и взаимодействие, както и помощта, която ни беше оказана, се стигна до един доста успешен край. Опцията е след още няколко дейности, свързани с разследването, досъдебното производство да бъде трансформирано в Испания и делото да приключи под яхна юрисдикция“, разясни още той.