Само в Breaking.bg: Кои са българите от „Черния списък на Ердоган”

Списъкът с българите- "терористи" е направен от изгонения от страната служител на ДИАНЕТ Ибрахим Йълмаз

0
636
турция
Срещата на Ердоган с българските мюфтии в началото на март

Бивши имами и бизнесмен, приближен на Лютви Местан, със забрана да влизат в Турция

СТЕФАН ТАШЕВ

„Разжалвани” имами, бивши служители на турската ДИАНЕТ, и бизнесмен, приближен на лидера на ДОСТ Лютви Местан са сред 77-те българи, които имат забрана да влизат в Република Турция. Те са вкарани в списъка на хора, свързани с тероризъм, за които се смята, че може да влязат в конфликтни зони. Според официалната информация на турското вътрешно министерство.

Според неофициална такава, става дума за набедени „гюленисти”, които имат забрана да влизат в южната ни съседка, а „тероризмът” е само параван.

Това важи в пълна сила и за нарочените за терористи българи. Според запознати 56 от 77-те имена в черния списък са на бивши имами от страната. До есента на м.г. тези служители на българското Главно мюфтийство са проповядвали в храмове в страната.

След опита за преврат в Турция обаче започва „лов на вещици”. Публична тайна е, че главното мюфтийство се издържаше с пари на турската дирекция по вероизповедания-ДИАНЕТ. Издръжката струваше 2 млн. лв на месец.

Реално служители на ДИАНЕТ назначаваха имамите в България, ти ги ръководеха и пращаха на обучение в Турция.

След опита за преврат, шефът на ДИАНЕТ е обявен за привърженик на Фетуллах Гюлен и арестуван. Това повлича след себе си и проблеми за българското мюфтийство.

Много от имамите са обявени за „гюленисти” и започва тяхната смяна. Такъв е случаят с ходжата на Казанлък Мюмюн Дурмуш. Той е уволнен дисциплинарно през октомври 2016 г и на негово място е пратен имама от Кърджали Ридван Реджеп. Официалната причина-насаждане на радикален ислям, неофициално „гюленист”.

Дурмуш бе под прицела на ДАНС през 2011 г. Тогава секретарят на джамийското настоятелство в Казанлък Мехмед Мехмедов подаде сигнал срещу него в прокуратурата. Според Мехмедов на петъчните молитви ходжата е призовавал мюсюлманите да носят „бронежилетка, пищов и нож, за да се борят срещу Дявола и твърдял, че положението в България е станало нетърпимо, затова призовавал към джихад.

Прокуратурата разпореди проверка на ДАНС, но до нещо по-сериозно не се стигна.

Дурмуш е един от хората в черния списък, научи Breaking.bg. 55 други негови колеги имами също. Те са били „селектирани” като „гюленисти” от Ибрахим Йълмаз, представител на ДИАНЕТ у нас.

Той бе изгонен като заплаха за националната сигурност от ДАНС на 21 март 2017 г. Йълмаз, проповядваше в шуменската „Томбул джамия”. Пребиваваше в Шумен от 2013 г. като пратеник на ДИАНЕТ официално. Но както се вижда от действията на ДАНС през март, неофициално се е занимавал със шпионаж в полза на Турция.

Именно служителят на ДИАНЕТ е занесъл в южната ни съседка черният списък с имами „гюленисти”. По искане на Анкара, която преди два месеца спря парите за главното мюфтийство, тези 56 имами са уволнени и оставени на улицата.

Според запознати освен имамите в черния списък „77” на Турция фигурира и едно любопитно име, нямащо нищо общо с религията.

Това е на бизнесмена от Казанлъшко Иса Бесоолу, преди време доверено лице на ДПС, сега на партията ДОСТ и най-вече на лидера й Лютви Местан.

 

Фамилията на Бесоолу е сред най-заможните в района на Казанлък, твърди се, че затова помогнало ДПС.Една от фирмите му „Лес Транс” добива дървесина в целия район. Фирмата на Бесоолу е най-големият доставчик на дървесина за дървопреработващият завод „Габровница” в Долно Сахране, собственост на турски холдинг.

 

Той е трети мандат общински съветник в Павел баня и като такъв печели апетитни обществени поръчки за транспорт и строителство в общината.

Бесоолу е арестуван и съден за неплатени данъци и подкуп. През 2012 г в парламента избухна скандал заради него между вътрешния министър Цветан Цветанов и Лютви Местан. Местан твърдеше, че бизнесменът е подслушван незаконно, а министърът, че зам.шефът на ДПС тогава е натискал по делото срещу него. По случая даже имаше анкетна комисия в парламента.