Скандално-опитват да покрият висш чиновник, заловен като бракониер в язовир „Христо Смирненски“

Опитва да си върне лодката с фалшиви документи

0
3243
бракониер
Заловената служебна лодка на Красимир Цанев в язовир "Христо Смирненски". СНИМКА: ИАРА

Шефът на Регионалния отдел на «Надзор на язовирни стени и съоръженията към тях» за Северна Централна България хванат със служебната лодка

Висш държавен служител от Регионалния отдел на «Надзор на язовирни стени и съоръженията към тях» за Северна Централна България-НЯСС, с офис във Велико Търново, е заловен като бракониер в забранения за риболов язовир «Христо Смирненски» над Габрово. Това е станало при акция на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури-ИАРА и Икономическа полиция- Габрово. Скандалното в случая е,че началникът Красимир Цанев, известен като Краси Рибата, е заловен да бракониерства със служебната моторна лодка на НЯСС. Случката е от 21 май, но в момента се прави опит да бъде покрита, а чиновникът оневинен, алармираха пред Breakring.bg запознати.

За акцията бе съобщено на 21 от офиса на ИАРА-Габрово.

Служители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури-Габрово извършиха съвместна проверка със служители на сектор „Икономическа полиция“ при Областната дирекция на МВР-Габрово на язовир „Христо Смирненски“, целогодишно забранен за риболов със Заповед на МЗХ, представляващ вододайна зона на Габрово.

В хода на проверката са били заловени две лица, извършващи риболов на бяла риба от лодка. Образувана е полицейска преписка, а на лицата са били съставени два броя актове съгласно Закона за рибарство и аквакултура.

При акцията е иззета гумена лодка с двигател. Уловената от двамата мъже риба е била върната обратно във водоема.

В съобщението не се съобщава, кои са бракониерите.

Служителите на ИАРА-Габрово са прибрали лодката, която се оказала собственост на офиса на НЯСС във Велико Търново. НЯСС е към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

В последствие лодката е откарана за експертиза в централата на ИАРА в Бургас. След акцията Цанев опитвал да накара подчинените си да съставят фалшиви документи, според които той е бил в отпуск по време на нея и нямало как да бъде санкциониран. Целта била да се прибере тихомълком моторната лодка от Бургас, за да не стигне скандала до шефовете му от Агенцията в София, казват запознати.