Снегорин се обърна на пътя за Кюстендил

Закъсали камиони блокират "Тракия"

0
96
снегорин
Снимка: архив

Снегът отложи следственият експеримент на пътя Своге-Нови Искър

Снегопочистваща машина се е преобърнала в района на местността Черна нива, Кюстендилско. Движението по пътя Кюстендил-Дупница е затворено. Препоръчителен маршрут за пътуващите – през Конявската планина. Там пътят е проходим при зимни условия, съобщават от МВР.

Планираният в утрешния ден допълнителен оглед на местопроизшествието, станало на пътя Своге-Нови Искър, се отлага поради влошените метеорологични условия.

Гражданите ще бъдат информирани своевременно за определена следваща дата на провеждането на следствения експеримент.

Усложнена е пътната обстановка в страната, силен снеговалеж има в Кюстендил, Пазарджик, София, както и в района на проход „Предел“, Юндола, Попови ливади, Сатовча и Добринище (обл. Благоевград); Враца и Леденика (обл. Враца); Ловеч, Троян, Ябланица, Априлци, Шипково, „Троянски“ проход (обл. Ловеч); Берковица (обл. Монтана), Видин, прохода „Шипка“. Това съобщиха от МВР по информация към 13:30 часа на ГД „Национална полиция“.

На места има закъсали товарни автомобили. Създадена е организация за изтеглянето им, така че да не пречат и да затрудняват движението.

За снегопочистване, временно е ограничено движението на МПС над 12 т по посока: АМ „Струма“ от пътен възел „Бобошево“ в посока София; АМ „Люлин“ в посока изход София – водачите изчакват на място от 5-ти км при пътен възел. „Мало Бучино“; път Кюстендил – ГКПП „Гюешево“; път ГКПП „Калотина“ – Сливница.

Поради катастрофирал товарен камион, временно е ограничено движението в изпреварващата лента при км 221 на АМ „Тракия“ и то се осъществява в активната лента. Обилен сняг вали и в района на автомагистрала „Хемус“, там видимостта е намалена и заради падналата мъгла.

Временно се ограничава движението по пътя Видин-Монтана по околовръстния път на Монтана при км 10+590 поради изтеглянето на аварирал товарен камион. Водачите изчакват на място.

Шофьорите, на които днес им предстои пътуване, е необходимо да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия. АПИ апелира шофьорите, на които днес не им се налага спешно пътуване в Северозападна България да се въздържат от пътуване. Водачите на тежкотоварни превозни средства и на леки автомобили трябва да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки дистанция и указанията на контролните органи.

Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори, уточняват от агенцията. При необходимост е възможно да се спира движението за извършване на снегопочистване и превантивна обработка на пътните участъци, за да се избегне възникването на пътни инциденти.

Около 200 снегопочистващи машини днес са на терен в района на столицата, обилният снеговалеж продължава и към момента. Предстои да започне и почистването на вътрешнокварталните улици, увери Дарик инж. Веска Георгиева, директор на Столичния инспекторат. По-голямо внимание се обръща на пътищата, които свързват съседни села със столицата, за да се избегне опасността от изолиране на населените места. Заледяване към момента в София няма, от инспектората обаче призоваха за шофиране с повишено внимание.

Летище София работи в зимни условия. Шест полета са пренасочени на резервни летища. Всички останали полети се изпълняват от и до летище София. Пистата се почиства периодично, възможни са известни отклонения в полетното разписание, предупреждават от пресцентъра на аерогарата.